Kielivalinta

Valitse kieli: suomeksi på svenska in english

Haku

  

Tietoa palvelusta

 Tekstin koko: a a a a  Tekstiversio   

Murupolku

ksshp.fi » Potilaille ja läheisille » Ruokailu

Sisältö

 

Ruokailu sairaalassa

Vuodeosastopotilailla ruokailu sisältyy hoitopäivän hintaan. Potilaille tarjotaan viisi ateriaa päivässä.

Sairaalassa tarjottava ruoka suunnitellaan valtakunnallisen sairaalaruokasuosituksen ohjeiden mukaiseksi. Se sopii useimmille potilaille sellaisenaan, esimerkiksi diabeetikoille ja sydänpotilaille.

Ravitsemuksellisesti täysipainoinen ruoka edistää muun hoitonne onnistumista ja nopeuttaa toipumistanne. Riittävä syöminen ja juominen on tärkeää, vaikka ruoka ei aina sairaana ollessa maistuisikaan.

Tulohaastattelu

Tulohaastattelun yhteydessä Teiltä kysytään ruokailusta. Teidän on tärkeää kertoa ruokailuunne liittyvistä asioista, kuten mahdollisista erityisruokavalioista, ruoka-aineallergioista tai muista asioista, jotka voivat vaikuttaa ruokailunne toteuttamiseen sairaalassa.

Osaston henkilökunta tilaa Teille sopivan ruoan sairaalan ruokapalvelukeskuksesta tulohaastattelun tietojen perusteella. Tarvittaessa ruokatilausta muutetaan.

Ruokailu osastolla

Useimmilla osastoilla Teidän on mahdollista ruokailla joko osaston omassa ruokasalissa tai potilashuoneessa. Ateria-ajat ja ruokalistat ovat nähtävissä osastollanne.

Sairaalassa tarjotaan päivittäin viisi ateriaa: aamupala, lounas, päiväkahvi tai välipala, päivällinen ja iltapala. Aterioiden sisältö voi hieman vaihdella osastoittain, mutta yleensä tarjolla on:

Aamupala: leipää, levitettä, juustoa tai lihaleikkelettä, vihanneksia, puuroa, maitovalmisteita (maitoa, viiliä tai jogurttia), täysmehua, kahvia tai teetä

Lounas: vaihdellen erilaisia pääruokia, salaattia ja salaatinkastiketta, leipää ja levitettä, ruokajuomaa

Välipala: aikuisille kahvi tai tee ja leivonnainen
lapsille vaihdellen erilaisia viljavalmisteita, hedelmiä, kasviksia, maitovalmisteita

Päivällinen: vaihdellen erilaisia keittoja ja laatikkoruokia, leipää ja levitettä, ruokajuomaa,
jälkiruoka

Iltapala: leipää, levitettä, juustoa tai lihaleikkelettä, vihanneksia tai hedelmää,
teetä

Jos noudatatte sairaalassa ollessanne jotain erityisruokavaliota, aterioiden koostumus saattaa poiketa tavanomaisesta.

Jos ruokahalunne on huono

Kertokaa osastonne henkilökunnalle, jos ruokahalunne on toistuvasti huono ja ruoka ei maistu. Riittävän ravinnonsaannin turvaamiseksi Teille voidaan tarjota ylimääräisiä välipaloja, toiveruokia tai erityisiä täydennysravintovalmisteita.

Tuliaiset ja omat eväät

Jos vieraanne haluavat tuoda Teille tuliaiseksi syötävää, asiasta kannattaa keskustella osastonne henkilökunnan kanssa. Useilla osastoilla on rajalliset kylmäsäilytystilat, joten tuliaisiksi on yleensä suositeltavaa tuoda elintarvikkeita, jotka eivät vaadi kylmäsäilytystä.

Kahvilapalvelut ja vieraiden ruokailu

Kahvilapalveluja tarjoavat Kahvila-ravintola Caterina, Keskussairaalan kahvio ja Sädesairaalan kahvio. Vieraanne voivat ruokailla Ruokapalvelu Caterinan ravintoloissa.

Maistuiko ruoka?

Voitte keskustella osastonne henkilökunnan kanssa kaikista ruokaan ja ruokailuun liittyvistä asioista. Lisäksi osastollanne on saatavissa palautelomakkeita, joilla voitte antaa palautetta ruoasta suoraan sairaalan ruokapalvelukeskukselle.

Maistuvia ruokahetkiä!

KESKI-SUOMEN SAIRAANHOITOPIIRI, Ruokapalvelu Caterina
Keskussairaala, Sädesairaala, Kinkomaan sairaala, Kangasvuoren sairaala

Päivällinen
Sairaalaruokasuositusta sovelletaan myös potilasruoan annostelussa. Kuvassa perusannoskoon mukainen päivällinen.

 


suomenkielinen versio | english version

Päivitetty 19.8.2009 8:53

in English

© Keskussairaalantie 19 · 40620 Jyväskylä · Puh. (014) 269 1811