Hyväntekeväisyyskonsertti Taulumäen Kirkossa sunnuntaina 15.10. klo 15, solistina Jaakko Ryhänen

Julkaistu 5.10.2017 klo 7.55

Keski-Suomen Syöpäyhdistyksen naistoimikunnan ja Jyväskylän seurakunnan yhteinen hyväntekeväisyyskonsertti järjestetään Taulumäen kirkossa sunnuntaina 15.10. klo 15.

Jaakko Ryhänen ja Seppo Hovi Muuttuvat laulut

Ohjelma 25 euroa naistoimikuntalaisilta, ovelta tai lippu.fi:stä.

Konsertti on osa Naistoimikunnan vuotuista toimintaa ja sen tuotto menee lyhentämättömänä keskisuomalaisten syöpäsairaiden ja heidän läheistensä tukemiseen.

Jaakko Ryhänen laulaa niin kauan kuin vaimo ja tytär antavat luvan

70-vuotiaan Jaakko Ryhäsen laulu-ura oli loppua viitisen vuotta sitten. Sydänlääkäri tutki laulajan sydäntä ja sanoi sen olevan varsin huonossa kunnossa.
– Sanoin lääkärille, että ei se ole mikään ihme, sillä olen 40 vuotta yrittänyt laulaa sydämeni kautta, hän naurahtaa.

Edessä oli suuri sydänleikkaus ja vuoden tauko laulamiseen. Ryhänen ajatteli jo lopettavansa kokonaan, mutta sitten yhtenä aamuna tuli mieleen kokeilla "vieläkö äänihuulet osuisivat yhteen jos vähän rykäisisi". Ryhänen rykäisi ja ilmoille tuli puhdas ääni. Oopperaa hän ei kuitenkaan enää laula.
– 40 vuotta oopperaa riittää yhdelle miehelle.

Viime vuonna hän tosin lipsui vähän päätöksestään ja nousi Savonlinnan oopperajuhlissa lavalle.
– Mutta se oli toivon mukaan viimeinen kerta, hän huokaa.
Viime vuonna Ryhänen esiintyi noin 80 konsertista. Tänä vuonnakin on takana jo nelisenkymmentä konserttia. Lisäksi Ryhänen opettaa laulua kahdesti viikossa.

Jaakko Ryhänen konsertoi sunnuntaina 15. lokakuuta Taulumäen kirkossa yhdessä Seppo Hovin kanssa. Ryhänen sanoo konsertin alkavan "komeasti Mozartin Taikahuilulla".
– Luvassa on sellaisia helmiä viihteestä ja klassisesta musiikista kuin esimerkiksi Merikantoa, gospelia, Myrskyluodon Maijaa, Kärki-Helismaata ja Vysotskia, Ryhänen luettelee.

Konsertti etenee siten, että säestyksestä vastaava Seppo Hovi kertoo laulujen välissä ajasta jolloin musiikki on syntynyt ja nivoo kappaleet muutoinkin hienosti yhteen.
– Vaikka musisointi olisi kuinka loistokasta, sanoisin, että 50 prosenttia konsertin annista tulee Sepon loistavista juonnoista, Ryhänen sanoo.

Hän kehuu ohjelman sopivan hienosti sakraaliin tilaan.
– Me olemme vanhanaikaisia vanhoja herroja, emmekä halua laulaa mitä tahansa kirkossa, hän hymyilee.

Ryhänen aikoo laulaa niin kauan kuin laulu syntyy suhteellisen helposti, eikä musiikin parissa työskentelevät vaimo ja tytär sano, että nyt kuulostaa huonolta.
– Sitten en enää laula. En halua, että ihmiset säälistä taputtavat.