Kielivalinta

Valitse kieli: suomeksi på svenska in english

Haku

  

Tietoa palvelusta

 Tekstin koko: a a a a  Tekstiversio   

Murupolku

ksshp.fi » Hoitotakuu

Sisältö

 

Hoitoon pääsyn turvaaminen erikoissairaanhoidossa

 

Erikoissairaanhoitolain muutos hoitoon pääsyn turvaamisesta tuli voimaan 1.3.2005.
Se edellyttää, että potilaan hoidon tarve on arvioitava 3 viikon kuluessa lähetteen saapumisesta erikoissairaanhoitoon. Erikoissairaanhoidon toteama tarpeelliseksi katsottu hoito, esimerkiksi leikkaus, on järjestettävä 6 kuukauden kuluessa siitä, kun hoidon tarve on arvioitu.  Poikkeuksen muodostaa lasten- ja nuorisopsykiatrinen hoito, joka on järjestettävä vähintään 3 kuukaudessa (alle 23-vuotiaat)

Kaikki potilaat, lukuun ottamatta päivystysluontoisia potilaita, tarvitsevat lähetteen lääkäriltä erikoissairaanhoitoon. Lähettävä lääkäri arvioi mihin yksikköön potilas lähetetään. Sairaala käsittelee lähetteen 3 viikossa ja antaa potilaalle tiedon mahdollisista tutkimuksista ja tutkimusaikataulusta sekä tiedon esimerkiksi leikkausjonoon asettamisesta, mikäli se potilaan lähetteen perusteella on mahdollista. Jos potilaan tilaa ei ole mahdollista arvioida ja suunnitella tutkimuksen ja lähetteen perusteella, potilas kutsutaan sairaalan poliklinikalle tavallisimmin 1 - 2 kuukauden kuluessa.

Samalla, kun erikoissairaanhoitolain muutos tuli voimaan, laadittiin myös valtakunnalliset, yhtenäiset ohjeet hoitoon pääsyn perusteista. Näin ollen kaikki se hoito, mitä aikaisemmin on annettu, ei kuulukaan enää hoitotakuun piiriin. Lisää tietoa hoitotakuusta on saatavissa osoitteessa www.stm.fi. Esimerkiksi kaihileikkausten aiheet muuttuivat jonkin verran, samoin toisena esimerkkinä suonikohjujen leikkaushoito.


suomenkielinen versio | english version

Päivitetty 27.9.2011 15:26

in English

© Keskussairaalantie 19 · 40620 Jyväskylä · Puh. (014) 269 1811