KSSHP otti käyttöön hoitoon pääsystä kertovan reaaliaikaisen jonomittarin

Julkaistu 7.5.2019 klo 9.42

Valitettavasti eOdotus ei näytä tällä hetkellä oikeita lukuja. Flowmedik, joka tuottaa palvelun, selvittää ongelmaa. Ilmoitamme, kun palvelussa oleva virhe on saatu korjattua ja todenmukaiset jonotusajat ovat taas näkyvissä.

**************************

Keski-Suomen sairaanhoitopiirin verkkosivuilla on otettu käyttöön jonomittari, eOdotus. Jonomittari löytyy heti ksshp.fi-sivuston etusivulta. eOdotuksen kautta kansalaiset voivat seurata reaaliaikaisesti, kuinka kauan keskimäärin sairaalaan saapuneita lähetteitä käsitellään ja mikä on keskimääräinen odotusaika vaikkapa sisätautien poliklinikalle tai lonkkaleikkaukseen. Luku on mediaani (keskiluku) eli se ei kuvaa ääripäitä eikä keskiarvoa, vaan sitä, millainen keskimääräinen odotusaika jonottajilla on.

Jo aiemmin sairaanhoitopiirien ja muiden sosiaali- ja terveysyhtymien on täytynyt julkaista tiedot jonotilanteistaan, jotta kaikki niin halutessaan voivat seurata, missä paikoissa pääsee hoitoon tai leikkaukseen hoitotakuun vaatimassa ajassa. Nämä tiedot eivät kuitenkaan ole olleet reaaliaikaisia.

- Jonomittariin olemme asettaneet huomattavasti kansallisen hoitotakuun rajoja tiukemman aikarajan, 31 vuorokautta, sekä hoidon arviointiin eli ensimmäiselle vastaanotolle että varsinaiseen hoitoon pääsyyn. Kansalliset rajat näissä ovat 90 vrk ja 180 vrk, kertoo KSSHP:n johtajaylilääkäri Vesa Kataja.

Kansalaisten on varsin yksinkertaista seurata jonomittaria, jossa vihreä valo näyttää reaaliaikaisesti, onko sairaanhoitopiirin itse asetettuun tavoitteeseen päästy, ja punainen valo sen, onko tavoite sillä hetkellä saavuttamatta.

- Jonomittari on siis reaaliaikainen, se päivittyy kerran vuorokaudessa noin puolen päivän aikoihin. Jonotilanne vaihtelee päivittäin, joten mittarimme antaa huomattavasti tarkemman kuvan odotusajoista kuin esimerkiksi vain kerran viikossa tai harvemmin päivitetty tilanne, Kataja toteaa.