KSSHP:n Koronarokotekoordinaatioryhmä: Tämän hetken arvion mukaan kaikki KSSHP:n alueen yli 70-vuotiaat saadaan rokotettua huhtikuun puoliväliin mennessä

Julkaistu 1.4.2021 klo 15.36

Rokotukset ovat edenneet 70-74-vuotiaiden ikäryhmässä Keski-Suomen sairaanhoitopiirin alueella hyvin. Rokotteista AstraZenecaa saadaan tavallista isompi erä ensi viikolla. Tällä erällä paikataan yli 70-vuotiaiden rokotevajetta. Uusista rokotetoimituksista osa jaetaan ensimmäisen rokoteannoksen saaneille.  Valtakunnallisena tavoitteena on, että koko Suomessa saavutetaan yli 70-vuotiaiden rokotekattavuus huhtikuun puoleen väliin mennessä. Nykyisillä toimitusmäärillä tavoitteiseen päästään KSSHP:n alueella.  

Päätöksiä alueellisen painottumisen vaikutuksista odotetaan

Keski-Suomen sairaanhoitopiirin koronarokotekoordinaatioryhmän kokouksessa keskusteltiin mahdollisesta rokotteiden alueellisesta painottamisesta. Alueellinen painotus perustuisi väestön määrään, koronaviruksen ilmaantuvuuslukuun edellisten 14 vrk kuluessa sekä 14 vrk erikoissairaanhoidon kuormitukseen. Hallituksen asetusluonnostulee lausuntokierrokselle todennäköisesti pian. Ennen edellä  mainittua jakoperusteiden muutosta tulee riskiryhmät rokottaa ja vielä on epäselvää, miten muutos vaikuttaisi THL:n julkistaman riskiryhmä 2:n rokottamiseen.   

Rokotteen valintaan ei voi vaikuttaa

Väestön keskuudessa on herännyt keskustelua ja kysymyksiä siitä, voiko koronarokotteen valita. KSSHP:n sekä koko Suomen valtakunnallinen yksiselitteinen linja on, ettei rokotetta voi valita. KSSHP:n rokotuskoordinaatioryhmä korostaa, että myös AstraZeneca on rokotteena tehokas ja turvallinen. AstraZeneca estää vakavan tautimuodon yli 90% tapauksista 4 viikon kuluttua ensimmäisestä rokoteannoksesta eikä epäilyjä sen aiheuttamista vakavista haittavaikutuksista ole vahvistettu vakuuttavasti. Toistaiseksi AstraZenecaa annetaan vain 65 vuotta täyttäneille.