Anestesia - Tietoa nukutuksesta ja puudutuksesta

Anestesia

Kipua lievittävänä anestesiatoimenpiteinä käytetään nukutusta ja erilaisia puudutuksia.

Esimerkiksi leikkauksessa kivunhoitotapa valitaan tarkoituksenmukaisesti toimenpiteen luonteen ja laajuuden sekä potilaan iän, terveydentilan ja omien toiveiden perusteella. Päätös tehdään yhdessä potilaan, kirurgin ja anestesialääkärin kanssa.

Nukutus

Nukutus eli yleisanestesia sopii lähes kaikkiin kirurgisiin toimenpiteisiin. Uni saadaan aikaan laskimoon annettavilla lääkkeillä, jotka tehoavat hyvin nopeasti. Samalla potilaalle annetaan hengitettäväksi happea. Unta pidetään yllä koko leikkaustoimenpiteen ajan hengitettävien ja verenkiertoon annosteltavien uniaineiden avulla.

Henkilökunta valvoo unen syvyyttä sekä huolehtii potilaan hyvinvoinnista koko leikkauksen ajan. Toimenpiteen jälkeen potilas herätetään ja siirretään valvontayksikköön eli heräämöön.

Puudutus

Puudutuksessa hermon lähelle laitettavalla puudutusaineella saadaan aikaan tunnottomuus ja kivuttomuus halutulla kehon alueella. Puudutuksia on erityyppisiä, joten leikkaustoimenpiteestä ja kivusta riippuen valitaan seuraavista sopivin:

  1. Spinaalipuudutus

Spinaalipuudutusta käytetään yleisesti alaraajojen toimenpiteissä sekä sektioissa eli keisarileikkauksessa. Puudutus laitetaan hyvin ohuella neulalla alaselän nikamien väliin ja näin saavutetaan riittävä puutuminen toimenpidealueelle. Puutumisen alkaessa potilaan jalat tuntuvat lämpimiltä ja raskailta, eikä toimenpidealue aisti kylmää tai kipua. Puudutus suunnitellaan kestämään koko toimenpiteen ajan, yleensä noin kahdesta neljään tuntiin. Toimenpiteen jälkeen potilaan vointia seurataan valvontayksikössä, kunnes hän pystyy liikuttelemaan jalkojaan ja kipu on hallinnassa.

  1. Epiduraalipuudutus

Epiduraalipuudutusta käytetään sekä leikkauksenaikaiseen että sen jälkeiseen kivunhoitoon. Epiduraalipuudutusta laitettaessa ohjataan nikamavälistä epiduraalitilaan ohut muovikatetri, jonka kautta puudutus- ja kipulääkettä annostellaan tarpeenmukaisesti. Katetri kiinnitetään selkään muovikalvolla ja teipillä. Katetrin toinen pää suodattimineen kiinnitetään olkapäälle. Epiduraalipuudutusta käytetään yleisesti myös synnytyskivunhoidossa ja esimerkiksi sektio voidaan tehdä kokonaan epiduraalipuudutuksessa.

  1. Plexus eli hartiapunospuudutus

Plexus eli hartiapunospuudutuksessa puudutetaan käden hermot joko kainalosta tai kaulalta. Puudutusaineen laadulla ja määrällä pystytään säätelemään puudutuksen kestoa, joka parhaimmillaan on yli 12 tuntia.  Yläraajaan kohdistuvat toimenpiteet voidaan tehdä plexuspuudutuksessa ja tämä puudutus toimii hyvänä kivunhoitona myös toimenpiteen jälkeen.