Potilas isotooppitutkimuksessa

Tutkimusaineen anto

Isotooppitutkimuksessa annetaan pieni määrä radioaktiivista tutkimusainetta yleensä kyynärvarren laskimoon. Tutkimusaineen anto tuntuu kuin verinäytteenotto. Tutkimusaineesta ei yleensä tule tuntemuksia, se ei väsytä eikä estä autolla ajamista.

Tutkimusaineen annon ja kuvauksen välinen odotusaika

Tutkimusaineen antamisen jälkeen joudutaan joissakin tutkimuksissa odottamaan aineen kertymistä elimistöön ennen kuvausta gammakameralla. Odotusajan pituus vaihtelee eri tutkimuksissa ja voi olla useita tunteja. Odotusajan voi käyttää haluamallaan tavalla. Sairaalassa olo ei ole välttämätöntä. Lue tarkempi tutkimuksenkulku ja -kesto potilasohjeesta. Huonokuntoisella potilaalla olisi suositeltavaa, että mukana olisi saattaja. Lapsen ottamista isotooppitutkimukseen seuraksi emme suosittele.

Kuvaus gammakameralla

Kuvauksen kesto vaihtelee tavallisesti muutamasta minuutista tuntiin. Kuvauksen aikana on oltava aivan liikkumatta kuvauspöydällä. Gammakamera on kuvauksen ajan hyvin lähellä, jotta saadaan hyviä ja tarkkoja kuvia. Isotooppikuvausta varten ei tarvitse riisuutua, mutta kello ja korut ym. metalliesineet on poistettava kuvausalueelta.

Tutkimuksen jälkeen

Tutkimuksen jälkeen tulisi juoda tavallista enemmän nestettä ja tyhjentää virtsarakko useammin, jotta tutkimusaine poistuisi elimistöstä nopeammin. Läheistä kontaktia lapseen tulisi välttää tutkimuspäivänä. Lapsi välttyy turhalta säteilyltä, kun häntä ei pidä vieressä tai sylissä pitkiä aikoja (yli puoli tuntia) tutkimuspäivänä. Mikäli on lähdössä ulkomaanmatkalle lähiaikoina, tulee isotooppihoitajalta pyytää todistus tehdystä tutkimuksesta. Tulliasemilla on käytössä radioaktiivisuusmittarit, jotka rekisteröivät mahdollisen tutkimusaineesta aiheutuvan säteilyn.

STUK:n esite: Potilas isotooppitutkimuksessa