Valokuvaaminen ja videointi sairaalassa

Kuvien ottaminen ja videokuvaaminen mobiililaitteilla on yleistynyt ja niiden jakaminen verkossa on helppoa. Sairaalassamme jokaisella vierailijalla, potilaalla ja työntekijällä on oikeus yksityisyyteen.

Tilojen kuvaaminen

Julkisella paikalla kuvaaminen, myös yksittäisen ihmisten kuvaaminen, on yleensä sallittua, jollei tilojen haltija ole sitä erikseen kieltänyt.  Julkisiksi paikoiksi lasketaan kadut, puistot, torit, kirjasto, kulttuuri- ja liikuntatilat sekä ravintolat ja konsertit. Kuvaaminen on sen sijaan kielletty useissa odotustiloissa, ostoskeskuksissa ja joukkoliikennevälineissä.

Keski-Suomen sairaanhoitopiirin tiloissa kuvattaessa on pyydettävä aina kuvauslupa joko viestinnästä tai kuvattavan osaston esimieheltä.

Henkilöiden kuvaaminen

Kaikki, mikä tapahtuu julkisella paikalla, ei välttämättä ole julkista. Vaikka valokuvaajalla onkin tekijänoikeus julkisilla paikoilla otettuihin valokuviinsa, kuvan kohteilla voi olla yksityisyyden suojaa koskevan lainsäädännön nojalla oikeus rajoittaa kuvien julkaisemista.

  • Kuvattavalta on varminta pyytää kirjallinen lupa ja kertoa, missä kuva julkaistaan.
  • Henkilöä esittävää valokuvaa ei saa julkaista henkilön kunniaa tai yksityisyyttä loukkaavalla tavalla.
  • Henkilön kuvaa ei saa käyttää mainostarkoituksessa ilman henkilön suostumusta.
  • Alaikäisiä kuvattaessa kuvauslupa tulee pyytää heidän vanhemmiltaan.

Pyydä siis aina kuvassa esiintyvien henkilöiden suostumus kuvaamiseen ja kuvan julkaisemiseen lehdessä, internetissä tai sosiaalisessa mediassa. Näin huolehdimme kaikkien sairaalassamme oleskelevien ihmisten yksityisyydestä.