Ohjeita koronavirukseen liittyen

Koronavirus: KSSHP:n toimintaohjeet kansalaisille

Sivu on päivitetty 9.6.2020

Näyte COVID-19-tutkimusta varten otetaan kaikilta henkilöiltä, joilla on koronavirusinfektioon sopivia oireita tai joilla terveydenhuollon ammattihenkilön arvion perusteella on aihetta epäillä koronavirustartuntaa. Kohdentamatonta oireettoman väestön testausta ei kuitenkaan ole tarkoituksenmukaista tehdä.

COVID-19-taudin oireita voivat olla akuutin hengitystieinfektion oireet, kuten kuume, yskä, hengenahdistus, lihaskivut, väsymys, nuha, pahoinvointi tai ripuli. Taudin yhteydessä on kuvattu myös maku- ja hajuaistin häiriöitä. Pelkästään oireiden perusteella ei voi päätellä, onko hengitystietulehduksen aiheuttaja koronavirus vai joku muu virus tai bakteeri. Tartunta todetaan testeillä.

Jos epäilet koronavirustartuntaa

 • Voit tehdä oireiden arvioinnin Omaolo-palvelussahttps://www.omaolo.fi/
 • Voit ottaa yhteyttä soittamalla omaan terveyskeskukseen tai Päivystysapuun 116 117, josta ohjataan tarvittaessa jatkotutkimuksiin. Tarkoituksena on vähentää kontakteja muihin ihmisiin tartunnan välttämiseksi.

COVID-19-taudin itämisajaksi eli ajaksi tartunnasta ensioireiden alkuun on arvioitu 1-14 päivää, keskimäärin noin 4-5 päivää.

Uusi koronavirus (SARS-CoV-2) tarttuu ensisijaisesti pisaratartuntana, kun sairastunut henkilö yskii tai aivastaa. Se voi tarttua myös kosketuksen välityksellä, jos sairastunut on esimerkiksi yskinyt käsiinsä ja on sen jälkeen koskenut toiseen ihmiseen.

Yleisesti paras tapa suojautua miltä tahansa hengitystieinfektiolta on noudattaa hyvää käsihygieniaa.

Ketkä testataan

Näyte COVID-19-tutkimusta varten otetaan kaikilta henkilöiltä, joilla on koronavirusinfektioon sopivia oireita tai joilla terveydenhuollon ammattihenkilön arvion perusteella on aihetta epäillä koronavirustartuntaa. Kohdentamatonta oireettoman väestön testausta ei kuitenkaan ole tarkoituksenmukaista tehdä.

Näytteet otetaan sekä Keski-Suomen keskussairaalassa sekä sovituissa terveyskeskuksissa.

I. Kaikki perusterveydenhuollon ja erikoissairaanhoidon potilaat, joilla on koronavirusinfektioon sopivia oireita tai joilla terveydenhuollon ammattihenkilön arvion perusteella on syytä epäillä koronavirustartuntaa

 • Sairaalan päivystykseen hakeutuneet tai lähetetyt potilaat, joilla on akuutti hengitystieinfektio tai muita koronavirusinfektioon sopivia oireita.
 • Avohoitopotilaat kaikki potilaat, joilla on akuutti hengitystieinfektio tai muita koronavirusinfektioon sopivia oireita.
 • Synnyttäjät
 • Iäkkäät henkilöt (yli 70-vuotiaat) ja henkilöt, jotka kuuluvat vakavan koronavirustaudin riskiryhmään sekä tartunnanjäljityksen yhteydessä heidän lähipiirinsä
 • Koronavirustartunnan saaneiden lähipiiri tartunnanjäljityksen perusteella. Koronavirukselle altistuneet voidaan määrätä karanteeniin.

II. Sosiaali- ja terveydenhuollon henkilöstö, jos heillä epäillään koronavirustartuntaa

 • Erityisesti huomioitava myös koronavirustartunnan saaneiden lähipiiri tartunnanjäljityksen perusteella. Koronavirukselle altistuneet voidaan määrätä karanteeniin.

III. Muut yhteiskunnan kriittisillä aloilla työskentelevät henkilöt, jos heillä epäillään koronavirustartuntaa

IV. Sosiaali- ja terveydenhuollon toimintayksikössä (sairaalat, terveyskeskusten vuodeosasto, pitkäaikaishoidon ja hoivan toimintayksiköt) epidemian laajuuden selvittämiseksi kaikki potilaat/asukkaat, työntekijät ja vierailijat, jos yksikössä todetaan koronavirustartunta

Ohjeet sairastuneelle

Henkilöt, jotka sairastuvat lieväoireiseen COVID-19-tautiin, voivat sairastaa kotona kuten muissakin hengitystieinfoissa. Keskussairaalan infektioyksikkö seuraa sairastuneen potilaan vointia myös kotona sairastaessa. Suurin osa sairastuneista sairastaa lieväoireisen taudin. Hengitystieinfektion kotihoito-ohjeita löydät mm. Terveyskylän nettisivuilta.

Jos koet, että et pärjää kotihoito-ohjein tai sinulle tulee vakavia oireita, kuten hengenahdistusta tai yleistilasi laskee, voit ottaa yhteyttä puhelimitse terveysasemallesi tai Päivystysapuun 116 117. Tällöin sairastunut kutsutaan keskussairaalan päivystykseen tarkastukseen ja otetaan tarvittaessa sairaalaan hoitoon.

Katso lisää ohjeita THL:n verkkosivuilta: Ohjeita kansalaisille koronaviruksesta (thl.fi)

Ohjeita karanteenin tai eristyksen ajalle

Ohjeet sairaalaan saapumiseen poikkeusaikana

Sairaalaan saavat tulla koronaviruksesta aiheutuvana poikkeusaikana vain:

 • Potilaat, joilla on ajanvaraus
 • Potilaat, jotka vaativat kiireellistä hoitoa
 • Yllämainittujen hoidon turvaamisen kannalta välttämättömät terveenä olevat saattajat
 • Vain välttämättömät vierailut osastoilla sallitaan (Huom! Vierailija oltava terveenä)
 • Synnyttäneen henkilön kumppani tai tukihenkilö ohjeistuksen mukaan 1.6.2020 alkaen. Katso tarkempi ohjeistus tästä.

Sairaalaan tulon rajoitukset:

 • Vastaanotolle ei saa tulla flunssaisena
 • Sovittuun leikkaukseen ei saa tulla flunssaisena
 • Muu oleskelu sairaalan tiloissa ilman pakottavaa syytä on toistaiseksi kokonaan kielletty.

Katso myös:

Keski-Suomen sairaanhoitopiiri täsmentää synnytyksiin liittyvien rajoitusten purkua

Toimintaohjeet Keski-Suomen keskussairaalaan äitiys- ja sikiötutkimuspoliklinikka Gravidassa asioiville sekä synnyttämään tuleville

Yhteystiedot tilanteessa, jossa lapsesta huoltapitävät henkilöt joutuvat sairaalahoitoon koronaviruksen takia

Vain toinen vanhemmista voi olla mukana lapsen joutuessa Keski-Suomen keskussairaalaan osastohoitoon COVID-19-pandemian aikana