Ohjeita koronavirukseen liittyen

Koronavirus: KSSHP:n toimintaohjeet kansalaisille

Keski-Suomen sairaanhoitopiirin ohjeita on päivitetty 14.3.2020 THL:n ohjeiden pohjalta. Kaikkia koronavirusepäilyjä ei enää testata eikä kansalaisten tarvitse enää soittaa omasta tartuntaepäilystään Päivystysapuun 116 117 tai omalle terveysasemalleen. Päivystysapu-palvelun turhaa kuormittamista tulee välttää, jotta kiireellistä hoitoa tarvitsevat henkilöt saavat apua nopeammin.

Henkilöt, jotka sairastuvat lieväoireiseen hengitystieinfektioon (nuha, yskä, kurkkukipu, lihassärky tai kuume), voivat jäädä rauhassa kotiin lepäämään (ovat he olleet ulkomailla tai eivät). Hengitystieinfektion kotihoito-ohjeita löydät mm. Terveyskylän nettisivuilta.

Jos koet, että et pärjää kotihoito-ohjein tai sinulle tulee vakavia oireita, kuten hengenahdistusta tai yleistilasi laskee, voit ottaa yhteyttä puhelimitse terveysasemallesi tai Päivystysapuun 116 117.  Puhelinyhteydenotto on välttämätön, jotta sairastunut ei levittäisi tautia terveysasemalla tai yhteispäivystyksessä.

Sairaanhoitopiiri on linjannut, että näytteenotossa keskitytään nyt ryhmiin, joiden kohdalla tartuntojen selvittäminen on kriittisintä. Tällaisia ovat:

  • Henkilöt, joilla on sairaalahoitoa vaativa hengitystieinfektio.
  • Terveyden- ja sosiaalihuollon henkilöstöön kuuluva, mikäli hänelle ilmaantuu lieviäkin hengitystieoireita 14 vuorokauden sisällä (joko oman tai läheisen) ulkomaan matkan jälkeen tai hän on ollut lähikontaktissa laboratoriokokein varmistetun koronavirustartunnan saaneen potilaan kanssa ennen oireiden alkua.
  • Infektiolääkärin ohjeistuksen perusteella näytteet voidaan ottaa myös pitkäaikaishoidon ja hoivan asiakkailta tai asukkailta epidemiaepäilytilanteissa.

Ohjeita karanteenin tai eristyksen ajalle

Ohjeet sairaalaan saapumiseen poikkeusaikana

Sairaalaan saavat tulla koronaviruksesta aiheutuvana poikkeusaikana vain:

  • Potilaat, joilla on ajanvaraus
  • Potilaat, jotka vaativat kiireellistä hoitoa
  • Yllämainittujen hoidon turvaamisen kannalta välttämättömät terveenä olevat saattajat
  • Vain välttämättömät vierailut osastoilla sallitaan (Huom! Vierailija oltava terveenä)

Sairaalaan tulon rajoitukset:

  • Vastaanotolle ei saa tulla flunssaisena
  • Sovittuun leikkaukseen ei saa tulla flunssaisena
  • Muu oleskelu sairaalan tiloissa ilman pakottavaa syytä on toistaiseksi kokonaan kielletty.

Katso myös:

Toimintaohjeet Keski-Suomen keskussairaalaan äitiys- ja sikiötutkimuspoliklinikka Gravidassa asioiville sekä synnyttämään tuleville