Ohjeita koronavirukseen liittyen

Koronavirus: KSSHP:n toimintaohjeet kansalaisille

Sivu on päivitetty 10.8.2021

Näyte COVID-19-tutkimusta varten otetaan kaikilta henkilöiltä, joilla on koronavirusinfektioon sopivia oireita tai joilla terveydenhuollon ammattihenkilön arvion perusteella on aihetta epäillä koronavirustartuntaa. Kohdentamatonta oireettoman väestön testausta ei kuitenkaan ole tarkoituksenmukaista tehdä. Lievistäkin koronaviruksen oireista tulee hakeutua testiin.

COVID-19-taudin oireita voivat olla akuutin hengitystieinfektion oireet, kuten kuume, yskä, hengenahdistus, lihaskivut, väsymys, nuha, pahoinvointi tai ripuli. Taudin yhteydessä on kuvattu myös maku- ja hajuaistin häiriöitä. Pelkästään oireiden perusteella ei voi päätellä, onko hengitystietulehduksen aiheuttaja koronavirus vai joku muu virus tai bakteeri. Tartunta todetaan testeillä.

Jos epäilet koronavirustartuntaa

Sivulta löydät toimintaohjeet tilanteeseen, jossa epäilet saaneesi koronavirustartunnan (eli sinulla on yllä mainittuja oireita).

KSSHP:n alueen koronavirusepidemiatilanne ja annetut suositukset

Sivulta löydät viikoittain päivittyvän sanallisen kuvauksen Keski-Suomen sairaanhoitopiirin alueen epidemiatilanteesta sekä voimassa olevista suosituksista.

Ohjeet sairaalassa liikkumiseen: sairaalaan saapuessasi käytä maskia ja noudata hyvää käsi- ja yskimishygieniaa. Huolehdi turvaväleistä. Älä kättele tai kosketa.

Ohjeet sairaalaan saapumiseen ja sairaalassa vierailuun tällä hetkellä

Koronavirus aiheuttaa varotoimia, jotka koskevat sairaalakäyntejä. Varotoimia toivotaan noudettavan ja sairaanhoitopiiri suosittaa, että sairaalaan tulevat vain:

  • Potilaat, joilla on ajanvaraus
  • Potilaat, jotka vaativat kiireellistä hoitoa
  • Yllämainittujen hoidon turvaamisen kannalta välttämättömät terveenä olevat saattajat
  • Vain välttämättömät vierailut osastoilla sallitaan (Huom! Vierailija oltava terveenä)
  • Synnyttäneen henkilön kumppani ja/tai tukihenkilö ohjeistuksen mukaan 

Sairaalaan tulon rajoitukset:

  • Vastaanotolle ei saa tulla flunssaisena
  • Sovittuun leikkaukseen ei saa tulla flunssaisena
  • Muuta oleskelua sairaalan tiloissa ilman pakottavaa syytä ei suositella
  • Liikkuessasi sairaalassa sinun tulee huolehtia turvaväleistä ja noudattaa hyvää käsi- ja yskimishygieniaa. Toivomme potilaiden ja asiakkaiden käyttävän sairaalan tiloissa myös kasvomaskia silloin, kun se on mahdollista.

Katso myös: 

Yhteystiedot tilanteessa, jossa lapsesta huoltapitävät henkilöt joutuvat sairaalahoitoon koronaviruksen takia

Vain toinen vanhemmista voi olla mukana lapsen joutuessa Keski-Suomen keskussairaalaan osastohoitoon COVID-19-pandemian aikana

Mahdolliset altistumispaikat koronalle Jyväskylässä