Röntgenkuva ei paranna selkäsärkyä

Julkaistu 27.7.2016 klo 14.46

Kautta aikojen on kipeän selän kanssa menty lääkäriin, selästä on otettu kuva jossa ei ole näkynyt mitään dramaattista ja lääkäri on määrännyt asiakkaan vuodelepoon. Jo useamman vuoden ajan on kuitenkin tiedetty, että huonoin hoitotapa kipeälle selälle on vuodelepo.

Sen sijaan hyviä hoitotuloksia pitkittyneessä selkäkivussa on saatu ohjaamalla kivunpotija fysioterapeutille sekä muuttamalla työskentely- ja elintapoja. Joissakin tapauksissa kipulääkkeet ovat tukena vaivan hoidossa.

Hoitosuosituksien ohella muutoksia on tapahtunut myös kuvausmenetelmissä. Selästä otetaan nykyään yhä harvemmin röntgenkuvia, sillä pitkittyneessä selkäkivussa ja sen fysioterapiahoidossa sellaisia ei tarvita. Röntgenkuvausta tarvitaan vain akuuteissa traumoissa ja murtumaepäilyissä.

Useassa tapauksessa hoito ei kärsi, vaikka röntgenkuvaa ei oteta. Joissakin selkäongelmissa kuvausmuotona voikin olla perinteisen röntgenkuvan sijaan esimerkiksi magneettikuvaus. Keski-Suomen sairaanhoitopiirin Kuvantamisessa pyritään tekemään Suomen parasta röntgentyötä, ja parhaiten sitä tehdään kuvaamalla asiakasta silloin, kun se on tarpeellista.