Kaikki kiireellistä tai päivystyksellistä hoitoa tarvitsevat hoidetaan Keski-Suomen keskussairaalassa normaalisti poikkeustilanteesta huolimatta

Julkaistu 9.4.2020 klo 10.30

Koronaviruspandemian aiheuttamasta poikkeustilanteesta huolimatta hoidamme Keski-Suomen keskussairaalassa normaalisti kaikki kiireellistä tai päivystyksellistä hoitoa tarvitsevat potilaat.

Keskussairaalan päivystyksessä hoidetaan ympärivuorokautisesti sellaisia potilaita, joiden hoitoa ei voida siirtää myöhemmäksi ilman oireiden pahenemista tai vamman vaikeutumista.

Toimi näin:

Hätätilanne – Soita 112

Kun potilas on hengenvaarassa, toimi nopeasti ja soita välittömästi hätänumeroon 112, josta saat apua ja toimintaohjeita.

Kiireellinen tilanne – Hakeudu välittömästi päivystykseen

Jos potilaalla on esim. uusia halvausoireita, kovaa rintakipua, hengitysvaikeuksia tai muita kiireellistä hoitoa vaativia oireita, tulee hakeutua välittömästi hoitoon Keski-Suomen keskussairaalan päivystykseen.

Tarkempi esimerkkilista kiireellistä hoitoa vaativista oireista löytyy verkkosivuiltamme Milloin hakeutua päivystyshoitoon.

Päivystyskäyntiä vaativa tilanne – Soita aina ensin 116 117

Kun vaivasta ei ole välitöntä hengenvaaraa, mutta se vaatii kiireellistä tutkimista ja hoitoa, hakeudu omaan terveyskeskukseesi sen aukioloaikana. Terveyskeskusten aukioloajat ja puhelinnumerot löytyvät terveyskeskusten omilta verkkosivuilta.

Kun terveysasemasi on suljettu, soita päivystyskäyntiä vaativissa tilanteissa Päivystysapu 116 117 -numeroon. Soita Päivystysapuun aina ennen keskussairaalan yhteispäivystykseen hakeutumista. Puhelimeen vastaa sairaanhoitaja, joka arvioi, onko vamma tai vaiva sellainen, että se on hoidettava kiireellisesti Keski-Suomen keskussairaalan päivystyksessä, sekä antaa tarvittaessa hoito- ja toimintaohjeet.

Kiireellisessä tilanteessa päivystykseen voi hakeutua suoraan, jos Päivystysapuun ei saa yhteyttä kohtuullisessa ajassa. Voit jättää myös takaisinsoittopyynnön. Numero on maksuton. Jos Päivystysapu-numero ei toimi, soita päivystyksen puhelinneuvonnan numeroon 014 269 2200.