OLKA® toiminta tukee potilasta sairaala-arjessa

Tervetuloa OLKAan! Älä jää yksin, tukea on tarjolla.

Tiedote 1.9.2020 OLKA-piste on tällä hetkellä rajoitetusti auki ja seuraamme tilannetta jatkuvasti. Vapaaehtoistoiminta jatkuu esimerkiksi aulaoppaiden osalta sekä OLKA-pisteen vapaaehtoisten toimesta. Uusia vapaaehtoisia valmennetaan seuraavan kerran torstaina 24.9.2020. Ole yhteydessä, mikäli vapaaehtoistoiminta sairaalassa kiinnostaa. 

Terveyskylästä löydät tukea ja ajankohtaista tietoa esimerkiksi koronatartunnan arviointiin (https://www.terveyskyla.fi/koronabotti/). Lisäksi esimerkiksi Terveyskylän Infektiotalosta löydät tietoa ja keinoja huolen ja ahdistuksen lieventämiseksi. Tutustu sivustoon tästä linkistä.

OLKA® on koordinoitua järjestö- ja vapaaehtoistoimintaa sairaalassa. Toiminnan tavoitteena on tarjota potilaille ja heidän läheisilleen kiireetöntä kohtaamista ja tukea sairauteen sopeutumisessa. Jyväskylässä toimintaa toteutetaan Keski-Suomen sairaanhoitopiirin ja Kansalaistoiminnankeskus Mataran yhteistyönä.

Katso lyhyt video OLKA-toiminnasta.

OLKA palvelut

OIVA -tietopalvelu

OIVA -tietopalvelun tavoitteena on tiedottaa potilas-, kansanterveys- ja vammaisjärjestöjen palveluista infotapahtumien, esitteiden sekä erilaisten teemapäivien muodossa. Toimintaan voi tutustua sairaalassa OLKA-pisteellä, joka on keskussairaalan pääaulassa. Toinen OLKA-piste on Kansalaistoiminnankeskus Matarassa. 

TOIVO -tukipalvelu

OLKA välittää sairaalan potilaille ja heidän läheisilleen vertaistukea, joka auttaa potilasta sopeutumaan sairauteensa ja vahvistaa omahoitoa. Lue lisää vertaistuesta Vertaistalosta.

Vapaaehtoinen ILONA -palvelu

Vapaaehtoiset tuovat iloa, tukea ja toivoa sairaalan arkeen. ​ Vapaaehtoiset toimivat muun muassa aula-avustajina, juttukavereina ja leikkikavereina. OLKA-sairaalavapaaehtoisena voi toimia myös ilman omaa kokemusta sairastumisesta tai vammautumisesta.

Kaikki OLKAn vapaaehtoiset ovat valmennettu tehtäväänsä ja he ovat sitoutuneet vaitioloon. Vapaaehtoiset eivät ota kantaa tai osallistu hoito-toimenpiteisiin, eivätkä korvaa henkilökunnan työtä.