Botox-hoito virtsarakkoon

 

Botox (botulinumtoksiini) -hoidon tarkoituksena on rentouttaa virtsarakkolihasta. Tämä lisää virtsarakon vetoisuutta, vähentää virtsaamistarpeen tunnetta ja virtsaamispakkoon liittyvää virtsan karkailua. Toimenpiteeseen liittyy n 6 % riski väliaikaiseen virtsarakon itsekatetrointiin, jotta virtsarakko tyhjenee täysin toimenpiteen jälkeen. Yksi potilas 12:sta saa virtsatietulehduksen toimenpiteen jälkeen.

Toimenpide tehdään kirurgian poliklinikalla virtsarakon tähystyksen yhteydessä.

Valmistautuminen                   

Käy antamassa virtsanäyte n. viikko ennen toimenpidettä, lähete on valmiina laboratoriossa. Virtsatietulehduksen aikana hoitoa ei voi antaa.

Jos sinulla on verenohennuslääke kuten Marevan, Clopidogrel, Xarelto, Eliquis, Pradaxa, Plavix, Primaspan, Aspirin, Disperin tai vastaava käytössä ja et ole saanut ohjeita tauotuksesta hoitoa suunniteltaessa, ota yhteys hoitavaan yksikköön, katso numero alla.

Toimenpideaamuna voit syödä ja juoda normaalisti, sekä ottaa lääkkeet. Suorita huolellinen alapesu kotona ennen toimenpiteeseen lähtöä.

Toimenpiteeseen liittyvän tulehduksen estämiseksi saat poliklinikalla antibiootin (siprofloksasiini 750mg).

Toimenpiteen suorittaminen

Ennen toimenpidettä virtsaputken ulkoaukko ympäristöineen pestään ja virtsaputkeen laitetaan puuduttavaa geeliä. Tämän jälkeen virtsarakkoon viedään ohut tähystin ja botuliinitoksiinia ruiskutetaan useampaan kohtaan sulkija- ja/tai rakkolihaksen alle.

Toimenpiteen jälkeen pääset heti kotiin, joissakin tilanteissa voidaan tarvita kahden-kolmen tunnin seurantaa rakon tyhjenemisen varmistamiseksi.

Toimenpiteen jälkeen kotona

Hoidon vaikutus tulee esiin noin 2 viikon kuluessa ja vaikutusaika vaihtelee yksilöllisesti 2-9 kuukauden välillä. 

Toimenpiteen jälkeen voi esiintyä verivirtsaisuutta, kirvelyä virtsatessa tai tihentynyttä virtsaamistarvetta 1-2 vrk ajan. Ensimmäisen vuorokauden ajan on syytä juoda normaalia enemmän ja virtsata usein. Myös virtsaamisvaikeutta voi toimenpiteen jälkeen esiintyä. Mikäli et kykene virtsaamaan, ota välittömästi yhteys hoitavaan yksikköön.

Yhteystiedot                              

 

Kirurgian pkl p. 014 269 1426 arkisin klo 9-11 tai klo 12 - 15, päivystysaikana p. 116 117

 

Naistentauti- ja äitiysyksikkö 014 269 1023 arkisin klo 8 - 15, päivystysaikana p. 116 117