undefined

 

ELEKTROFYSIOLOGISEN TUTKIMUKSEN JA ABLAATIOHOIDON

JÄLKEINEN KOTIHOITO-OHJE

 

Sinulle on tehty sydämen elektrofysiologinen tutkimus ja/ tai ablaatiohoito nivuslaskimon/-laskimoiden kautta. Nivusten pistokohdat paranevat yleensä nopeasti itsestään ja vuoto-ongelmat ovat erittäin harvinaisia. Pistokohdille saattaa kehittyä alaspäin viettävää mustelmaa, joka on normaalia ja paranee itsestään. Pistoskohta voi olla kipeä viikon ajan.

 

Huomioi seuraavat asiat kotona: 

  • Vältä raskaiden tavaroiden nostamista ja ponnisteluja kolmen vuorokauden ajan toimenpiteestä.
  • Autolla ajo on kielletty toimenpidepäivänä ja seuraavan vuorokauden ajan.
  • Pidä pistokohta kuivana vuorokauden ajan. Tämä jälkeen voit poistaa haavalapun ja käydä suihkussa normaalisti.
  • Saunomista ja uimista ei suositella viiteen päivään.
  • Viikon ajan vain kevyttä liikuntaa.

 

  

Mikäli pistokohta alkaa vuotaa , käy pitkälleen ja paina kädellä pistopaikan päältä napakasti. Pieni tihkuvuoto asettuu yleensä nopeasti kotona. Jos vuoto ei lakkaa tai se on runsasta, hakeudu lähimpään terveyskeskukseen tai sairaalaan. Painamista tulee jatkaa hoitoon pääsyyn asti. Tästä syystä kotona on oltava toinen aikuinen kotiutumispäivänä ja seuraavan yön ajan.

 

Jos pistopaikalle ilmaantuu tulehduksen merkkejä eli punoitusta, turvotusta, kuumotusta tai kovaa kipua, hakeudu lääkärin vastaanotolle omaan terveyskeskukseen seuraavana päivänä. Jos sinulle tulee hengenahdistusta, kuumetta, rintakipua tai nielemiskipua, hakeudu lähimpään päivystykseen mahdollisimman pian. Omalla autolla ajaminen on tässä tilanteessa ehdottomasti kielletty.

 

Noudata sairaalasta saamiasi lääkehoito-ohjeita. Jos pistopaikalla on pientä kipua, niin voit tarvittaessa ottaa kipulääkettä esim. parasetamolia (Panadol, Paratabs).

 

Jos sinulle tulee kysyttävää tai olet epävarma jostakin toimenpiteeseen liittyvästä asiasta, ota yhteyttä Sydänsairaala Novan toimenpideyksikön hoitajaan arkisin klo 9-15 p. 014 269 3096.

 

 

 

RL,LP, KY 25.3.2021

Sydänsairaala Nova                                   sydansairaala.fi

Hoitajantie 3

40620 JYVÄSKYLÄ