Esinahan ahtauman hoito ympärileikkauksella 

 

Ahdas esinahka eli fimoosi on tila, jossa esinahkaa ei voida vetää terskan taakse. Lapsen esinahka on normaalistikin kiinnittynyt terskaan, josta se vähitellen irtoaa n. 6 ikävuoteen mennessä. Aikuisella esinahan ahtaus saattaa aiheuttaa tulehduksia ja vaikeuttaa sukupuolista kanssakäymistä. Paras hoito esinahan ahtauteen on ympärileikkaus eli circumcisio. Leikkauksessa esinahkaa poistetaan niin, että terskan jää paljaaksi.

Leikkaus

Leikkaukseen ei liity muita esivalmisteluja kuin suihkussa käynti. Leikkaus tehdään joko yleisanestesiassa eli nukutuksessa, selkäydin-puudutuksessa tai puuduttamalla paikallisesti vain penis. Leikkauksessa esinahka halkaistaan terskan taakse ja ylimääräinen osa poistetaan.

                          undefined

Leikkauksen jälkeen vointiasi seurataan jonkin aikaa heräämössä ennen osastolle siirtymistä. Tarkkailua jatketaan osastolla vointisi mukaan. Kotiutus tapahtuu yleisvoinnin mukaan. 

Jälkihoito

Leikkauksen jälkeen saatat tuntea haavalla pientä kipua ja kirvelyä parin päivän ajan. Tarvittaessa voit käyttää apteekista ilman reseptiä saatavia kipulääkkeitä.

Leikkauksen jälkeen sinun on suihkutettava leikkausaluetta aina virtsauksen jälkeen n. viikon ajan. Suihkutuksen jälkeen voit laittaa peniksen päähän vaseliinia tai parafiiniöljyä, joita saa apteekista. Saunaan saat mennä viikon kuluttua leikkauksesta.

Ompeleita ei tarvitse poistaa, sillä ne sulavat itsestään. Osa ompeleista saattaa jäädä sulamatta, ne voit poistaa itse pinseteillä tai poistattaa terveydenhoitajalla kolmen viikon kuluttua toimenpiteestä.

Sukupuoliyhdyntä on kiellettyä 3-4 viikkoa leikkauksen jälkeen, jotta haava paranee kunnolla. Sairaslomaa saat viikon verran. Vältä raskasta työtä sairasloman aikana.

Ympärileikkaukseen liittyy hyvin vähän komplikaatioita. Haavasta vuotaa vähän verta alkuvaiheessa, joten sen ympärillä voit pitää sidetaitosta.

Yhteydenotot tarvittaessa

Mikäli haavasta tulee jatkuvaa verenvuotoa, kipu lisääntyy, tulee pahaa hajua tai nousee kuumetta, ota yhteys oman alueesi terveyskeskukseen.