Eturauhasen avoin poistoleikkaus liikakasvun vuoksiEturauhasen avoin poistoleikkaus tehdään eturauhasen hyvänlaatuisen liikakasvun vuoksi, kun eturauhanen on voimakkaasti suurentunut. Leikkaus tehdään yleensä selkäpuudutuksessa. Haava tulee alavatsalle ja eturauhanen poistetaan virtsarakkoon tehdyn avauksen kautta. Toimenpiteen yhteydessä virtsarakkoon laitetaan kestokatetri, jonka kautta virtsa poistuu elimistöstä. Katetria pidetään noin 5 vuorokautta.

 

                                           undefined                               

 

Leikkauksen jälkeen


Sairaalahoito kestää noin viikon. Toimenpiteen jälkeen on hyvä juoda runsaasti, noin 2 - 3 litraa vuorokaudessa, jolloin virtsarakossa mahdollisesti olevat verihyytymät huuhtoutuvat pois ja katetri pysyy avoimena.

Kestokatetrin poiston jälkeen saattaa esiintyä virtsankarkailua, koska rakon sulkijalihakset eivät aina toimi normaalisti heti leikkauksen jälkeen. Vähitellen sulkijalihakset toipuvat toimenpiteestä ja pidätyskyky paranee. Virtsanpidätyskyvyn parantumista voidaan edistää lantionpohjanlihaksia vahvistamalla. Ohjeita saat osaston henkilökunnalta, fysioterapeutilta tai uroterapeutilta. Virtsankarkailusuojia voit ostaa vähittäistavarakaupoista. Mikäli virtsankarkailu jatkuu yli 3 kuukautta, voit saada virtsankarkailusuojia omasta terveyskeskuksesta. Tähän tarvitaan hoitotarvikejakelun lähete hoitohenkilökunnalta.

Sairaalasta pääsyn jälkeen voit liikkua ja ulkoilla vointisi mukaan. Vältä raskasta työtä, ponnisteluja ja pyöräilyä noin kuuden viikon ajan. Huolehdi vatsan toiminnasta ja mikäli sinulla on ummetusta, voit käyttää apteekista saatavia ummetuslääkkeitä.

Suihkuta leikkaushaava päivittäin. Saunominen on sallittua vasta ompeleiden poiston jälkeen. Mikäli sinulla on virtsankarkailua, huolehdi alapesusta riittävän usein.

Sukupuoliyhdyntä on sallittua noin 6 viikon kuluttua leikkauksesta. Erektiohäiriöt ovat toimenpiteen jälkeen mahdollisia ja näitä voidaan tarvittaessa hoitaa potenssilääkityksellä. Leikkauksen jälkeen siemenneste menee siemensyöksyssä yleensä virtsarakkoon ja poistuu sieltä virtsaamisen yhteydessä.

 

Jälkitarkastus

Jälkitarkastus on urologian poliklinikalla noin kahden kuukauden kuluttua leikkauksesta. Tällöin mitataan virtsasuihkun voimakkuus ja jäännösvirtsa sekä otetaan etukäteen tarvittaessa laboratoriokokeita. Sairasloman pituuteen vaikuttaa työolosuhteet, mutta yleensä se on n. 1 - 1,5 kuukautta.

 

Yhteyden otot tarvittaessa

Mikäli haava-alueella esiintyy turvotusta, kuumotusta, punoitusta, haavasta vuotaa verta tai märkää, ota yhteys omaan terveyskeskukseen.

Mikäli sinulle tulee virtsaamisvaikeutta, virtsa muuttuu voimakkaan veriseksi, virtsantulo loppuu kokonaan tai sinulle nousee kuumetta, ota yhteys:


Keski-Suomen keskussairaalan päivystys, puhelin 116 117.