Eturauhasen höyläysleikkaus

    

Eturauhasen hyvänlaatuinen liikakasvu aiheuttaa usein virtsaamisongelmia ikääntyville miehille. Oireena ovat erilaiset virtsaamisvaivat. Oireet jaetaan ärsytysoireisiin ja ahtaumaoireisiin. Ärsytysoireita ovat esim. tiheävirtsaisuus ja yölliset tihentyneet virtsaamiskerrat. Ahtaumaoireet taas tarkoittavat virtsaamisen alkamisen vaikeutumista ja sitä, että joutuu ponnistelemaan virtsaamisen aikana ja virtsasuihku on hyvin heikko.

 

                                            undefined                                            

 

Hoito

Suuri osa lievemmistä eturauhasen liikakasvun aiheuttamista vaivoista hoidetaan lääkehoidolla. Vaihtoehtona lääkehoidolle ja vaikeimmissa tapauksissa käytetään hoitokeinona mm. eturauhasen höyläysleikkausta.

 

Leikkaus

https://www.ksshp.fi/fi-FI/Potilaalle/Potilasohjeet/Potilasohjeanimaatiot/Urologian_potilasohjeanimaatiot(58738)

Toimenpiteeseen saavutaan aamulla ravinnotta toimenpideyksikön kautta (Sisäänkäynti Nova 1, G-lohkon hissillä 3. kerros). Leikkaus tehdään leikkausosastolla selkäpuudutuksessa. Toimenpiteessä poistetaan virtsaputken kautta eturauhasen suurentunut osa, joka ahtauttaa virtsaputkea ja vaikeuttaa virtsaamista. Toimenpiteen aikana laitetaan virtsaputken kautta virtsarakkoon kestokatetri, jolloin virtsa tulee katetria pitkin virtsapussiin. Katetria pidetään noin 1 - 2 vuorokautta. Kotiutus tapahtuu virtsaamisen onnistuttua katetrin poiston jälkeen ja yleisvoinnin mukaan. Patologi tutkii poistetut eturauhasen kudoskappaleet ja sinulle ilmoitetaan vastauksista myöhemmin.

 

Jälkihoito                

Eturauhasen höyläyksen jälkeen leikkausalueen arpeutuminen ja paraneminen kestää noin 3 - 6 viikkoa. Virtsatessa voi aluksi tuntua kirvelyä ja virtsan mukana voi tulla vielä kuuden viikon kuluttuakin verta tai verihyytymiä. Runsas nesteen nauttiminen (n. 1,5 – 2 litraa / vrk) on tärkeää virtsarakon huuhtelemiseksi. Huolehdi vatsan toiminnasta ja mikäli sinulla on ummetusta, voit käyttää apteekista saatavia ulostuslääkkeitä.

Sairaalasta pääsyn jälkeen voit liikkua ja ulkoilla vointisi mukaan. Vältä raskasta työtä, ponnisteluja ja pyöräilyä noin kuukauden ajan. Suihkussa ja saunassa voit käydä normaalisti, mutta kuumia löylyjä tulisi toipumisen alkuvaiheessa välttää.

Höyläyksen jälkeen saattaa esiintyä virtsankarkailua ja tiheävirtsaisuutta. Oireet vähenevät yleensä muutaman kuukauden kuluessa. Lantionpohjanlihasten harjoitteilla voit parantaa virtsanpidätyskykyä. Ohjeen saat tarvittaessa henkilökunnalta. Virtsankarkailusuojia myydään vähittäistavarakaupoissa. Mikäli virtsankarkailu jatkuu höyläyksen jälkeen yli 3 kuukauden ajan, voit saada virtsankarkailusuojia terveyskeskuksesta. Tähän vaaditaan lähete hoitohenkilökunnalta.

Sukupuoliyhdyntä on sallittua kuukauden kuluttua toimenpiteestä. Eturauhasen höyläyksen jälkeen siemenneste menee siemensyöksyssä yleensä virtsarakkoon ja poistuu virtsaamisen yhteydessä.

Potenssihäiriöt ovat toimenpiteen jälkeen mahdollisia (alle 5%:lla) ja usein potenssi on korjattavissa lääkehoidolla. Virtsaputken ahtauma kehittyy alle 2 - 3%:lle höylätyistä potilaista. Tämä voidaan korjata myöhemmin kirurgisesti.

Jälkitarkastus               

 

Uroterapeutti soittaa sinulle tai sinut pyydetään kontrollikäynnille noin kahden kuukauden kuluttua toimenpiteestä. Edeltävästi otetaan virtsanäytte laboratoriossa. Tarvittaessa sinut kutsutaan myöhemmin kontrollikäynnille poliklinikalle.   

Yhteydenotot tarvittaessa

Mikäli sinulle tulee virtsaamisvaikeutta, virtsa muuttuu voimakkaan veriseksi tai nousee kuumetta, ota yhteys:

Oma terveyskeskus

Arkisin klo 8:00 - 15:00 urologian poliklinikka / uroterapeutti, puh. (014) 269 3520

Keskussairaalan päivystys, puhelin 116 117