Eturauhasen lasertoimenpide

 

Eturauhasen hyvänlaatuinen liikakasvu aiheuttaa usein virtsaamisongelmia ikääntyville miehille. Oireena ovat erilaiset virtsaamisvaivat. Oireet jaetaan ärsytysoireisiin ja ahtaumaoireisiin. Ärsytysoireita ovat esim. tiheävirtsaisuus ja yölliset tihentyneet virtsaamiskerrat. Ahtaumaoireet taas tarkoittavat virtsaamisen aloittamisen vaikeutumista ja sitä, että joutuu ponnistelemaan virtsaamisen aikana ja virtsasuihku on hyvin heikko.

undefined

 

Hoito

Suuri osa lievemmistä eturauhasen liikakasvun aiheuttamista vaivoista hoidetaan lääkehoidolla. Vaihtoehtona lääkehoidolle käytetään hoitokeinona mm. viherlaserhoitoa.

 

Toimenpide

Toimenpiteeseen saavutaan syömättä ja juomatta toimenpideyksikön kautta (Sisäänkäynti Nova 1, G-lohkon hissillä 3. kerros). Leikkaus tehdään leikkausosastolla selkäpuudutuksessa. Toimenpiteessä laseroidaan virtsaputken kautta eturauhasen aluetta, joka ahtauttaa virtsaputkea ja vaikeuttaa virtsaamista. Toimenpiteen aikana laitetaan tarvittaessa virtsaputken kautta virtsarakkoon kestokatetri. Katetri poistetaan mahdollisimman pian toimenpiteen jälkeen. Kotiutus tapahtuu virtsaamisen onnistuttua ja yleisvoinnin mukaan.

 

Jälkihoito

Eturauhasen lasertoimenpiteen jälkeen virtsatessa voi aluksi tuntua kirvelyä. Virtsassa voi esiintyä verta jopa kahden kuukauden ajan. Virtsan ollessa veristä, sinun olisi hyvä juoda nesteitä riittävästi eli noin 1,5 - 2 litraa päivässä. Verenvuoto saattaa olla runsaampaa noin 2 – 3 viikon kuluttua toimenpiteestä, jolloin eturauhasen pinnalle muodostuneet ruvet irtoavat. Verenvuoto on vaaratonta ja loppuu yleensä itsestään. Jos verenvuoto ei lopu tai virtsantulo lakkaa, hakeudu omaan tai lähimpään terveyskeskukseen. Huolehdi vatsan toiminnasta ja mikäli sinulla on ummetusta, voit käyttää apteekista saatavia ulostuslääkkeitä.

Sairaalasta pääsyn jälkeen voit liikkua ja ulkoilla vointisi mukaan. Vältä raskasta työtä, ponnisteluja ja pyöräilyä noin kuukauden ajan. Suihkussa ja saunassa voit käydä muutoin normaalisti, mutta kuumia löylyjä tulisi välttää.

Toimenpiteen jälkeen saattaa esiintyä virtsankarkailua. Oire vähenee yleensä paranemisen edistyessä. Lantionpohjanlihasten harjoitteilla voit parantaa virtsanpidätyskykyä. Ohjeen saat tarvittaessa henkilökunnalta. Virtsankarkailun suojia myydään vähittäistavarakaupoissa. Mikäli virtsankarkailu jatkuu toimenpiteen jälkeen yli 3 kuukauden ajan, voit saada virtsankarkailusuojia terveyskeskuksesta. Tähän tarvitaan lähete hoitohenkilökunnalta.

Sukupuoliyhdyntä on sallittua noin kuukauden kuluttua toimenpiteestä. Toimenpiteen jälkeen siemenneste menee siemensyöksyssä yleensä virtsarakkoon ja poistuu virtsaamisen yhteydessä. Potenssihäiriöt voivat olla toimenpiteen jälkeen mahdollisia. Näistä asioista voitte keskustella hoitohenkilökunnan kanssa kontrollikäynnin yhteydessä.

 

Jälkikontrolli

Jälkitarkastus on poliklinikalla joko lääkärin tai uroterapeutin vastaanotolla noin kahden kuukauden kuluttua toimenpiteestä, jota ennen laboratoriokokeet. Saatte poliklinikka-ajan mukaan kotiutuessanne.

 

Yhteydenotot tarvittaessa

Mikäli sinulle tulee virtsaamisvaikeutta, virtsa muuttuu voimakkaan veriseksi tai nousee kuumetta, ota yhteys:

Virka-aikana klo 8:00-16:00 Uroterapeutti, puh. (014) 269 3520 tai (014) 269 5761.

Virka-ajan ulkopuolella Sairaala Novan päivystys, puh. 116 117