Flunssa (nuha, yskä, kurkkukipu, kuume)undefined

Lähde: Terveysportti

 

 

Nuha, yskä, kurkkukipu ja kuume ovat tavallisimmat oireet viruksen aiheuttamasta hengitystieinfektiosta, joka paranee ilman mikrobilääkehoitoa (antibioottia) noin kahdessa viikossa. Flunssan hoito on oireenmukaista, siihen ei ole nopeasti parantavaa lääkettä vaan lääkkeet helpottavat oireita.

 

Jos sinulla ei ole kuumetta, voit ulkoilla ja työskennellä välttäen kuitenkin kovaa fyysistä rasitusta. Älä harrasta urheilua, jos olet kipeä!

 

Kotihoito-ohjeet:

 

Juo runsaasti nesteitä, sillä neste vähentää liman sitkeyttä ja näin lima irtoaa paremmin. Voit myös kokeilla höyryhengitystä joko siihen tarkoitetulla laitteella tai höyrystämällä kylpyhuone suihkuttamalla se kuumalla vedellä ja oleskelemalla siellä muutamia kertoja päivässä 10-20 minuuttia.

 

Vältä limaa irrottavia yskänlääkkeitä, sillä ne voivat aiheuttaa liiallista limaneritystä keuhkoihin. Sen sijaan häiritsevään yöyskään voit käyttää yskänärsytystä vähentäviä yskänlääkkeitä. Vältä tupakointia!

 

Tukkoisuutta voit vähentää pitämällä huoneen viileänä ja raikkaana (tuuletus). Sängyn päädyn kohottaminen esimerkiksi tyynyillä tai nukkumalla puoli-istuvassa asennossa helpottaa tukkoisuutta ja hengittämistä. Puoli-istuva asento vähentää myös yskänärsytystä.

 

Lääkehoito on oireenmukaista. Kuumetta alentamaan ja särkyä vähentämään voit käyttää parasetamolia, joka sopii kaikille, jos ei ole allergiaa vaikuttavalle aineelle tai lääkkeen sidosaineille tai ibuprofeiinia, jos muu lääkityksesi tai perussairautesi ei estä sinua sitä käyttämästä. Lue aina tuoteseloste ja käyttöohje ennen lääkkeen käyttöä!

 

Nenän tukkoisuutta voi vähentää myös apteekista ilman reseptiä saatavilla nenäsuihkeilla tai – tipoilla. Näitä saa käyttää korkeintaan seitsemän (7) vuorokauden ajan. Pitempään käytettynä niillä on tukkoisuutta lisäävä vaikutus.

 

Antihistamiineista ei ole apua flunssan oireisiin.

 

Milloin terveyskeskukseen?

 • Heti, jos on hengitysvaikeuksia tai yleiskunto menee heikoksi
 • Yskä ja nuha jatkuvat itsehoidosta huolimatta 2–3 viikkoa
 • Kuumetta on yli kolme päivää eikä se ole kääntynyt laskusuuntaan. Jos kuume lähtee laskusuuntaan ja sitä on alle 38 astetta, voit seurata tilannetta vielä noin viikon verran.
 • Jos kuume on ensin laskenut (kuumeeton päivä tai useampi) ja sitten kuumeesi nousee uudelleen, on syytä käydä terveyskeskuksessa, sillä kyseessä saattaa olla bakteeri-infektio
 • Yskökset muuttuvat kellanvihreiksi tai ysköksissä on verta
  • Joskus ysköksissä saattaa olla pieniä veriviiruja, jotka johtuvat kovan yskimisen aiheuttamasta limakalvoärsytyksestä. Tämä on vaaratonta eikä vaadi terveyskeskuksessa käyntiä.
 • Ota yhteys terveyskeskukseen, jos yleistilasi heikentyy, nousee korkea kuume, yskä/kuume pitkittyvät ja rintaan pistää hengittäessä. Virustaudin alkuvaiheessa voi tuntua pistämistä rinnassa henkitorven seudussa, takana tai edessä, mutta kylkipistos voi viitata keuhkokuumeeseen.
  • Yskä ja kuume johtuvat yleensä viruksen aiheuttamasta äkillisestä keuhkoputkitulehduksesta, jota ei hoideta antibiootilla
 • Jos vähintään viikon sairastamisen jälkeen tulee päänsärkyä, nenän tukkoisuutta, poskipääsärkyä tai yöllistä kovaa ärsytysyskää, voi se olla merkki poskiontelotulehduksesta
  • Poskionteloiden kaikututkimusta ei kannata tehdä alle 10 vrk:n kuluessa sairastumisesta, koska nuha on aluksi aina virustauti ja poskiontelosta taudin alkuvaiheessa (alle 10 vrk ollut oireet) mahdollisesti löytyvä erite eivaadi antibioottihoitoa
 • Tulee jatkuva korvasärky tai vuotoa korvasta: yskän ja nuhan aikana voi korvassa olla korvatorven toimintahäiriöstä johtuvia lyhytaikaisia kiputuntemuksia. Korvakipuun kannattaa ottaa särkylääkettä.

 

Ennen päivystykseen tuloa, soita aina ensin puhelinneuvontaan!

 

PÄIVYSTYSHOIDON TARVETTA VOI TIEDUSTELLA NUMEROSTA 116117

 

PÄIVYSTYKSEN PUHELINNEUVONTA ON AVOINNA (soitto maksaa normaalin puhelun hinnan):

• arkisin klo 16.00–08.00

• viikonloppuisin perjantai klo 16.00 – maanantai klo 08.00

• juhlapyhinä ympäri vuorokauden

 

HÄTÄTILANTEISSA SOITTAKAA AINA HÄTÄNUMEROON 112, JOSTA HÄTÄKESKUKSEN TYÖNTEKIJÄ ANTAA TOIMINTAOHJEET.