Fotodynaamiseenhoitoon tulevalle  potilaalle (PDT-hoito)

 

Fotodynaamista hoitoa (valoaktivaatiohoitoa) käytetään ihokasvaimien, kuten aurinkokeratoosin ja pinnallisen tyvisosolusyövän eli basaliooman hoitoon. Hoito perustuu käytettävän Metvix voiteen valoherkkyyden ja punavalon yhteisvaikutukseen. Hoito ei vaikuta ympäröivään terveeseen ihoon. Yleensä varataan kaksi hoitokäyntiä  2 viikon välein ihotautien poliklinikalla. Varaa käyntiin  aikaa  noin 4 tuntia. Mikäli käytössäsi on säännöllisesti otettavia lääkkkeitä, voit ottaa ne normaalisti. Hoitoon  ei tarvitse tulla ravinnotta. Kahviossa on mahdollista ruokailla. Voit myös ottaa omat eväät mukaan. Ruokailu on omakustanteista. Potilaan on selvittävä omatoimisesti noin 3 tunnin ajan, jolloin odotellaan voiteen imeytymistä. Tarvittaessa tulee olla saattaja mukana. Lepopaikka on mahdollista järjestää.

 

Hoidon toteuttaminen sairaalassa

Aluksi ihomuutosalueet yleensä puudutetaan. Tämän jälkeen ne puhdistetaan hilseestä sekä kovettuneesta ihosta ja hoidettaviin kohtiin levitetään valolle herkistävää voidetta. Voiteen paikallaan pysyminen varmistetaan ihoon kiinnitettävällä kelmulla ja ihoteipillä. Voiteen imeytyminen kestää noin kolme tuntia. Tänä aikana saa liikkua vapaasti. Jos asut lähellä sairaalaa, voit hoitajan kanssa sovittaessa mennä kotiin odottelemaan valotusta. Ihon on pysyttävä lämpimänä ja suojassa auringonpaisteelta.

Kolmen tunnin kuluttua voide poistetaan ja alue käsitellään voimakkaalla punaisella valolla noin 8-17 minuutin ajan, johtuen hoidettavien alueiden laajuudesta. Tällöin tapahtuu fotokemiallinen reaktio, jolloin sairaat solut tuhoutuvat. Tässä vaiheessa iholla saattaa tuntua kuumotusta, pistelyä ja kipua. Puudutusainetta voidaan lisätä vielä valotuksen aikana tarvittaessa. Valokäsittelyn jälkeen hoito on valmis. Hoidettuihin ihokohtiin laitetaan kortisonivoidetta ja usein iho suojataan päivänvalolta sidoksilla. Sidokset saa poistaa illalla tai seuraavana aamuna.

 

Jälkihoito kotona

Hoidon jälkeen iho punoittaa ja siihen saattaa syntyä turvotusta ja rakkuloita, jotka rupeutuvat muutamassa päivässä. Hoidettua aluetta suihkutetaan kehonlämpöisellä vedellä seuraavasta päivästä lähtien. Suihkuta 1- 2 kertaa päivässä  1-5 minuutin ajan. Lääkäri määrää Fucidin -nimistä antibioottivoidetta, jota laitetaan suihkuttelun jälkeen. Mikäli hoidettu alue erittää, sen saa suojata ihoon tarttumattomalla sidoksella.

Hoidon jälkeen voi peseytyä normaalisti ja saunoa saa voinnin mukaan. Vältä suoraa auringonvaloa kaksi vuorokautta.

Kuivunut rupi irtoaa 1 - 2 viikon kuluessa. Tämän jälkeen iho on ohut ja punertava ja se palaa herkästi auringossa. Hoidettu alue on yleensä herkkä auringolle muutaman kuukauden ajan hoidon jälkeen. Auringon valon haittavaikutuksilta tulisi jatkossakin suojautua sopivalla vaatetuksella ja käyttämällä aurinkosuojavoiteita.

 

 Ihotautipoliklinikka puh. 014 269 2342