FOTODYNAAMISEEN HOITOON TULEVALLE POTILAALLE (päivänvalohoito)

Fotodynaamista hoitoa (valoaktivaatiohoito) käytetään ihomuutosten hoitoon. Hoito perustuu käytettävän voiteen valoherkkyyden ja valon yhteisvaikutukseen.

Hoidossa käytetty aminolevulinaatti on ihossa normaalistikin pieninä määrinä esiintyvä aine, jonka lisääminen voiteena ihon pinnalle saa ihomuutoksissa aikaan valoherkkien aineenvaihduntatuotteiden kertymisen. Hoito ei vaikuta ympäröivään terveeseen ihoon. Sairaiden solujen valoherkät aineet aktivoidaan auringonvalon avulla, jolloin vapautuvat happiyhdisteet tuhoavat solun.

HOIDON TOTEUTTAMINEN

Ihotautien poliklinikalla puhtaalle iholle levitetään aurinkosuojavoide ja sen annetaan vaikuttaa noin 15 minuuttia. Aurinkosuojavoide ei saa sisältää sinkkioksidia eikä titaanidioksidia. Hoidettava ihoalue puhdistetaan kevyesti suojavoiteesta ja mahdollisesta kovettuneesta ihosta minkä jälkeen siihen levitetään valolle herkistävää Metvix - voidetta .

Metvix-voiteen levittämisen jälkeen siirry 30 minuutin kuluessa ulos. Ulkona ollaan yhtäjaksoisesti 2 tuntia. Suora auringonpaiste ei ole tarpeen, mutta kovin suojaisassa varjossakaan ei pidä oleilla. Hoitovoiteen aktivoitumisen aikana ihossa saattaa tuntua lievää pistelyä. Kahden tunnin kuluttua hoitovoiteen voi pestä pois haalealla vedellä. Hoidetut alueet suojataan auringolta loppupäivän ajan.

JÄLKIHOITO

Hoidettu alue kuivuu ja rupeutuu hoidon jälkeen muutamassa päivässä. Vesipesu ja perusvoidevoitelu on hyväksi. Ruvet irtoavat 1-2 viikon kuluessa. Ruven irtoamisen jälkeen iho on ohut ja punoittava, joten se palaa herkästi auringossa. Auringon valon haittavaikutuksilta voi suojautua sopivalla vaatetuksella ja käyttämällä aurinkosuojavoiteita.

Hoidetun alueen jälkiseuranta on tärkeää. Pieni osa hoidetuista pinnallisista ihokasvaimista voi uusiutua samalla alueella muutaman vuoden kuluessa.

Päiväys: 2.4.2014