Gynekologinen vatsaontelon tähystystoimenpide

 

Yleistä     

 

Sinulle on tehty vatsaontelon tähystystoimenpide. Toimenpiteessä tähystin viedään vatsaonteloon navan alareunaan tehtävän haavan kautta. Alavatsalle tehdään yleensä muitakin haavoja (2-3) toimenpideinstrumentteja varten. Toimenpiteen aikana vatsaontelo täytetään kaasulla (hiilidioksidi) näkyvyyden parantamiseksi. Hiilidioksidi saattaa aiheuttaa joillekin potilaille epämiellyttävää tuntemusta, joka voi esiintyä vatsa- ja/tai hartiakipuna tai pahoinvointina. Nämä oireet ovat vaarattomia ja häviävät yleensä muutamassa päivässä. Toimenpiteen jälkeen vatsalla voi olla hieman turvotusta ja mustelmia. 

Kivun hoito                   

Toimenpiteen jälkeen on aina jonkin verran kipua. Kipu on voimakkaimmillaan ensimmäisten vuorokausien aikana. Hoidoksi riittää tavallinen särkylääke (Ketorin, Burana, tai jos olette näille allerginen, Panadol tai Para-Tabs). Lääkettä suositellaan käytettäväksi annettujen kotihoito-ohjeiden mukaisesti. Tarvittaessa saat ohjeet voimakkaamman kipulääkkeen käytöstä.

Jälkihoito

Napahaava ja alavatsan haava on suljettu sulavin ompelein, joten ompeleiden poistoa ei tarvita. Mahdolliset näkyvät langansolmut voit katkaista viikon kuluttua toimenpiteestä. Haavojen päällä on teipit, jotka voit poistaa vuorokauden kuluttua leikkauksesta. Teippien poiston jälkeen on hyvä suihkuttaa haavoja juoksevalla vedellä. Niukkaa vuotoa emättimestä saattaa esiintyä muutaman päivän ajan. Sukupuolielämään ei ole rajoituksia. Jälkitarkastus sovitaan toimenpiteen yhteydessä.

Mikäli voinnissasi ilmenee jotain erityistä, esimerkiksi

  • vatsan voimakasta kipua, turvotusta tai pahoinvointia
  • haavoissa on verenvuotoa
  • tulee kuumetta
  • haavoissa on voimakasta kuumotusta, turvotusta tai punoitusta

 

Ota yhteyttä

  • ensisijaisesti ma - pe klo 8-15 Naistentauti- ja äitiysyksikköön puh. (014) 269 1023
  • päivystysaikana synnytysvastaanotton puh. (014) 269 1204