Haavadreenin kanssa kotiin

 

Sinulle on laitettu leikkauksessa dreeni eli laskuputki, jota kautta veri ja kudoserite poistuvat leikkausalueelta. Dreeni poistetaan 2-7 vuorokauden kuluttua leikkauksesta, kun eritteen määrä on vähentynyt.

 

Voit käydä dreenin kanssa suihkussa ja suojaa dreenin juuri vettä läpäisemättömällä kalvolla. Suihkun jälkeen voit ottaa kalvon pois ja tarvittaessa laittaa puhtaan suojasidoksen. Dreenin kanssa et voi mennä saunaan, kylpyyn tai uimaan.

 

Pidä dreenin keräyspussia haavakohtaa alempana ja tarkista, ettei letku taitu kaksinkerroin ja erite pääsee valumaan keräyspussiin. Haavadreenin keräyspussin saat tyhjennettyä sen alapuolella olevasta hanasta. Katso pussin kyljestä olevasta mitta-asteikosta erityksen määrä ja kirjoita se paperille. Tyhjennä dreeni kerran päivässä suunnilleen samaan aikaan. Eritteen voit tyhjentää wc-pönttöön.

 

Dreenisi on Abdovac-mallia. Mikäli siinä oleva pallo aukeaa, laita ylempi sulkija kiinni ja rutista pallo kasaan. Avaa seuraavaksi ylempi sulkija, jotta imu aktivoituu uudelleen. Kun alat tyhjentää keräyspussia, laita aina ensin alempi sulkija kiinni ja vasta sen jälkeen avaa keräyspussin hana eritteen poistamista varten. Hanan sulkemisen jälkeen avaa aina alempi sulkija. Tarkista vielä lopuksi, että pallo jää ruttuun.

 

Haavadreeni poistetaan lääkärin ohjeen mukaan joko _____/____ tai kun erityksen määrä on alle ________ ml. Varaa itse aika omaan terveyskeskukseen sairaanhoitajalle dreenin poistoa varten.

 

Leikkaushaava-alueelle saattaa kertyä kudosnestettä. Nestekertymä ilmenee turvotuksena tai kiristyksen tunteena. Kudosnesteen poiston tarpeellisuus arvioidaan ensisijaisesti omassa terveyskeskuksessa, jossa se myös mahdollisesti poistetaan. Sinulla on myös mahdollisuus ottaa yhteyttä preoperatiiviselle poliklinikalle punktioon liittyvissä asioissa arkipäivisin klo 8.30 – 10.00 puh. (014) 269 5449. Mahdollisesta kudosnesteen poistosta peritään poliklinikkamaksu.

 

Ota yhteyttä omaan terveyskeskukseen, jos

  • haavadreeni ei toimi tai irtoaa
  • haavassa on verenvuotoa, joka ei lakkaa
  • haavassa on voimakasta kuumotusta, turvotusta tai punoitusta
  • haavassa on siteen läpi tulevaa kosteutta tai pahaa hajua tai sinulle nousee kuumetta
  • kipu haavassa lisääntyy tai on pitkäaikaista

 

Olit hoidettavana osastolla:_____________   Puhelinnumero:___________________________