Hampaanpoiston jälkeen

 

Vältä hampaan poiston jälkeen syömistä, juomista ja suun huuhtomista noin kahdentunnin ajan ( niin kauan kuin puudutus kestää), jotta poistohaavaan muodostuisi suojaava verihyytymä. Haavaa ei saa imeskellä. Vältä tupakointia. Jos heikottaa, voit nauttia kylmää mehua.

Poistopäivänä tulee välttää fyysistä rasitusta, saunomista sekä kuumia ruokia ja juomia. Nämä saattavat aiheuttaa jälkivuotoja.

Haavaa ei saa kosketella kielellä, sormella, nenäliinalla tms., eikä sinne saa työntää lääkkeitä, kuten pulveria tai tabletteja.

Mahdolliseen jälkisärkyyn tulee käyttää hammaslääkärin määräämää lääkettä tai apteekista käsikaupasta saatavaa särkylääkettä, joka ei sisällä asetyylisalisyylihappoa.

Hampaiden harjauksen voi suorittaa normaaliin tapaan vasta noin viikon kuluttua toimenpiteestä. Suu kannattaa puhdistaa aterioiden jälkeen huuhtelemalla puhtaalla vedellä tai Vichy-vedellä. Viikon ajan suuta huuhdellaan desinfioivalla suuvedellä kaksi kertaa päivässä. Muut kuin poistoalueen läheisyydessä olevat hampaat harjataan normaalisti.

 

Jos haavassa esiintyy jatkuvaa verenvuotoa, toimi seuraavasti;

Taita puhtain käsin 1-2 sideharsotaitoksesta kiinteä sykerö, aseta se haavan kohdalle ja pure leuat tiukasti yhteen 30–60 min ajaksi.

Istu puoli-istuvassa asennossa!

Sykeröä ei kannata vaihtaa, ellei vuoto ole erittäin runsasta.

Lisäksi voit valmistaa kylmähauteen laittamalla jääpaloja esimerkiksi muovipussiin, jonka ympärillä on ohut pyyhe. Paina sitten jääpalapussi ulkoihoa vasten sille kohdalle, jossa poistokuoppa sijaitsee. Lievä vuoto tyrehtyy useimmiten näillä keinoin.

Jos vuoto tästä huolimatta jatkuu tai esiintyy itsepäistä jälkisärkyä, kuumeilua tai muita lisäoireita, ota yhteys Hammas-, suu- ja leukakirurgian poliklinikalle tai päivystävään hammaslääkäriin.

 

Mikäli sinulla on jotain kysyttävää, älä epäröi kääntyä leukakirurgian erikoishammaslääkäreiden tai muun hoitohenkilökunnan puoleen. Puhelin (014) 269 1693.