Henkitorviavanneleikkaus

 

Trakeostomia on kirurginen toimenpide, jossa tehdään avanne kaulan ihon läpi henkitorveen. Samalla avanteeseen laitetaan erillinen trakeostomiakanyyli, joka pitää sen avoinna. Trakeostomia tehdään, kun normaali hengitysreitti on vaarassa tukkeutua esim. leikkauksen aiheuttaman turvotuksen, sädehoidon tai kasvaimen vuoksi. Trakeostomia voi olla väliaikainen tai pysyvä.

Hengittäminen

Hengittäminen onnistuu usein ainakin osittain suun ja nenän kautta muutamia päiviä leikkauksen jälkeen. Happea annetaan aluksi tukemaan omaa hengitystä ja hapetusta seurataan erillisellä sormessa pidettävällä anturilla. Hyvällä kivunhoidolla pyritään mm. siihen, että yskiminen helpottuisi. Lisäksi muodostuvaa limaa imetään avanteen kautta.

Hengityilman kostutus

Hengitysilmaa ei luonnollisesti kostuta, puhdista ja lämmitä enää suu ja nenä. Kuiva hengitysilma lisäksi edesauttaa tulehduksia, karstoittaa henkitorvea ja tekee limasta vaikeasti yskittävää. Tämän vuoksi on ehdottoman tärkeää pitää henkitorvi kosteana suihkuttamalla sinne pienellä pullolla keittosuolaa, laittamalla ruiskulla henkitorveen ennen imuja 1-3 ml keittosuolaa, (kostuttamalla huoneilmaa) ja pitämällä jatkuvasti kanyylin päässä kertakäyttöistä keinonenää, joka kostuttaa hengitettävää ilmaa.

Limaisuus

Limaisuus lisääntyy leikkauksen jälkeen. Lima ei nouse enää normaalisti kurkkuun ja suuhun, vaan se pitää yskiä tai imeä kanyylin kautta pois. Runsas limaisuus saattaa aluksi ihmetyttää. Sitä lisäävät mm. aikaisempi tupakointi ja tulehdukset.

Syöminen ja juominen

Toimenpiteen jälkeen lääkäri antaa luvan juomiseen ja sitten syömiseen. Tätä ennen saat ravinnon suoneen. Kanyylin liike saattaa ärsyttää ja yskittää nielaistaessa. Tätä helpottaa kuitenkin sopivarakenteisen ruoan ja asennon etsiminen. Hyvällä ravitsemuksella on merkitystä toipumisessa.

Hygienia

Suuhygieniasta huolehtiminen on tärkeää. Mahdollisten hammasproteesien laitosta suuhun sinun tulee keskustella hoitavan lääkärin tai hoitajan kanssa. Suu saattaa kuivua normaalia helpommin. Tähän tähän auttavat erilaiset apteekeista saatavat imeskelytabletit, runsaan veden nauttiminen. Suun kuivuuteen voi kokeilla myös mm. Ceridal®-öljyä tai oliiiviöljyä, suolavesipurskuttelua Nacl 0,9%. Henkitorviavanne tulee suojata suihkussa vedeltä esim keinonenällä tai erillisellä suihkusuojalla. Saunassa on hyvä pitää kertakäyttöistä keinonenää, jotta kuuma ilma ei ärsytä keuhkoja.

Puhuminen

Heti leikkauksen jälkeen puhuminen ei onnistu, koska leikkauksessa laitetaan ns. cuffillinen kanyyli. Cuffi=matalapaineinen ilmatyyny pitää reitin hengitysteihin tiiviinä ja leikkauksen jälkeen mahdollisesti valuva erite ei pääse hengitysteihin. Tänä aikana voit kommunikoida valmiiden tekstien avulla tai itse kirjoittelemalla. Hoitaja ohjaa teitä puhumisen harjoittelussa.

Avanteen ja kanyylin huolto

Kanyylin sisäosaa tulee puhdistaa 2-3 kertaa vuorokaudessa limaisuudesta riippuen. Ennen sisäosan ottamista paikoiltaan on hyvä imeä tai yskiä lima pois. Hoitaja puhdistaa aluksi kanyylin puolestasi, mutta voimiesi salliessa voit itsekin harjoitella sitä, jotta se sujuisi kotona. Kanyylin puhdistuksen yhteydessä tarkistetaan samalla stooman eli henkitorviavanteen kunto. Stoomassa tulee seurata sen väriä, eritystä ja yleensä ihon kuntoa. Aukon ympärille voit laittaa apteekista saatavaa Bepanthenâ voidetta ja tarvittaessa vaihtaa ihon ja kanyylin väliin puhtaan taitoksen.

Muovikanyylin sisäosan puhdistus

Harjaus puhtaaksi kanyyliharjalla juoksevan veden alla (tarvittaessa keittosuolassa liotus, jos lima kuivunut) + kylmällä vedellä huuhtelu. Tämän jälkeen sisäosan voi asettaa takaisin paikoilleen.

Kotiutuminen

Kotiutumisen ajankohta vaihtelee toipumisesta riippuen. Tämä on mahdollista silloin, kun haavat ovat alkaneet parantua hyvin, syöminen ja juominen onnistuu, hallitset kanyylin sisäosan puhdistuksen, henkitorviavanteen hoidon ja kun koet itsesi kotikuntoiseksi.

Osastolta saat aluksi mukaan tarvikkeita kanyylin huoltoon. Kotiutuessa saat lähetteen tarvikkeiden ilmaisjakelua varten, jolloin voit noutaa tavarat omasta terveyskeskuksestanne.

Ongelmatilanteissa voit soittaa osastollemme mihin vuorokaudenaikaan tahansa pienissäkin mieltä askarruttavissa asioissa.

Arkiaikaan klo 9-15 korvatautien poliklinikka p. 014 269 5766

Ilta- ja yöaikaan sekä viikonloppuisin operatiivinen osasto p. 014 269 1015