Hyperstimulaatio-oireyhtymä

Joskus koeputkihedelmöityshoidon ongelmana on liian voimakas munasarjojen reagointi hormonilääkitykselle. Tämän ns. hyperstimulaatio-oireyhtymän kehittyminen ei valitettavasti aina ole ennustettavissa. Oireyhtymää ennakoi usein nopea veren estradiolipitoisuuden nousu ja/tai ultraäänitutkimuksessa todettu suuri munarakkuloiden määrä. Jos tällaisessa tilanteessa hoito etenee munasolujen keräykseen ja alkionsiirtoon, hyperstimulaation riski on suuri. Oireita ovat voimakas munasarjojen kipeytyminen ja vatsan turvotus ja ne ovat yleensä pahimmillaan noin viikon kuluttua ns. irrotuspistoksen (Pregnyl®) antamisesta. Hankalissa tilanteissa vatsaonteloon kertyy nestettä, jolloin saattaa esiintyä hengenahdistusta ja voimakasta hartiapistosta. Tilanne saattaa joskus vaatia seurantaa ja nestehoitoa vuodeosastolla sairaalassa.

 Aloitettua koeputkihedelmöityshoitoa voidaan kuitenkin yleensä jatkaa. Tarvittaessa hormonilääkitystä muutetaan ja munarakkulat voidaan punktoida sovittuna päivänä. Jos munarakkuloiden määrä on suuri ja /tai veren estradioliarvot ovat korkeita, alkiota ei ole turvallista siirtää hoitokierrrossa, Alkava raskaus voi pahentaa ja pitkittää oireyhtymää. Voimakas stimulaatio saattaa myös huonontaa alkion kiinnitysmahdollisuuksia. Tällaisissa tilanteissa punktiossa saadut munasolut hedelmöitetään ja alkiot pakastetaan myöhemmin tehtävää siirtoa varten.

 Munasarjojen tilannetta seurataan punktion jälkeen tarvittaessa ultraäänitutkimuksella ja verikokeilla. Sairasloman pituus määräytyy yksilöllisesti oireiden perusteella.

  • On tärkeää noudattaa seuraavia ohjeita:
  • Juoda runsaasti nestettä esim. vettä, kivennäisvettä, maitoa noin 2 litraa vuorokaudessa.
  • Seurata virtsatuloa, sillä vuorokauden virtsamäärissä ei saisi tapahtua vähenemistä.
  • Tarkkailla painoa päivittäin punnitsemalla, joka päivä samaan aikaan vuorokaudesta.
  • Välttää raskasta fyysistä rasitusta sekä vartalon kiertoliikkeitä. Rauhallinen kävely on suotavaa,
  • Laskimotukosten välttämiseksi on syytä muistaa esim. istuessa liikutella jalkoja ja pitkää paikallaanoloa (automatkat) on hyvä välttää. Tukisukkien käyttö on suotavaa.

 

Kipuun voi ottaa parasetamolia 1000mg (esim. Panadol® 500mg 2 tbl) 3 kertaa päivässä.

 

Jos oireet tuntuvat hankalilta esim. hengittäminen on raskasta, kipu on voimakasta, paino nousee ja/tai virtsantulo vähenee, ota yhteyttä

  • Sairaala Nova, Naistentauti- ja äitiysyksikkö ma-pe klo 8.00-15.00 puh. 014 - 269 1023 
  • Päivystysaikana synntysvastaanottoon puh. 014 - 269 1204