Ihopistokoe eli prick-testi

 

Tullessanne ihotautien, lastentautien tai keuhkosairauksien poliklinikalle/osastolle tutkimuksiin, teille tehdään mahdollisesti ihopistokokeita.

Ihopistokoe on välittömän allergian perustutkimus, jonka avulla selvitetään herkistymistä mm. siite-ja eläinpölyille.Testi tehdään tavallisimmin käsivarren sisäpinnalle. Testiaineet laitetaan iholle pieninä pisaroina. Pisaroiden läpi pistetään ihon pintaa lansetin kärjellä noin millimetrin syvyydeltä.

Tutkimus on lähes kivuton. Positiivinen reaktio näkyy 15 minuutin kuluessa iholle nousevana kutisevana paukamana. Tulosten tulkinta tapahtuu lääkärin vastaanotolla.

Antihistamiinit ja eräät muut lääkkeet haittaavat ihopistokokeen tuloksen tulkintaa, jonka vuoksi niiden käyttö tulee lopettaa hyvissä ajoin ennen testeihin tuloa.

Yskänlääkkeet ja mielialalääkkeet saattavat vaikuttaa testitulokseen. Näiden lääkkeiden tauottaminen ennen  testipäivää on suositeltavaa, mutta  vain mikäli tauko lääkityksessä ei tuota  teille ongelmia ja lääkkeen  tauotuksesta on  sovittu hoitavan lääkärin kanssa.

 

Valmistaudu tutkimuksiin seuraavasti:

  • Lopeta kortisoni-, Elidel, Protopic ja Tacrolimus Accord voiteiden käyttö olka- ja kyynärvarsien iholle (pienillä lapsilla myös yläselän iho) 7 vuorokautta ennen testauspäivää. Perusvoidetta voitte käyttää myös näille alueille testausta edeltävään päivään asti.
  • Pese edellisenä iltana testausalueet. Aikuisilla kyynärvarret ja lapsilla myös yläselkä, sillä rasvainen iho haittaa testien tekoa. Ihottuma kyseisillä alueilla saattaa olla este testauksille.
  • Suojaa testausalueet auringolta kaksi viikkoa ennen testien suorittamista. Kokeita ei voida tehdä myöskään valohoidon eikä solariumjakson aikana.
  • Ihotestejä ei  tehdä raskausaikana.
  • Hengitysteihin sumutettavia lääkkeitä voitte käyttää normaalisti. Mikäli käytätte kortisonitablettihoitoa, on hoitotauosta sovittava hoitavan lääkärin kanssa. 
  • Varaa aikaa testeihin 30 - 45 minuuttia.

 Tarkempia tietoja saatte Ihotautien yksiköstä puh. (014) 269 2342