Kainalon imusolmukkeiden poistoleikkaus

Varhainen liikkeelle lähteminen leikkauksen jälkeen, omatoimisesti suoritetut päivittäiset toiminnot ja liikkuvuusharjoitukset edistävät toipumistasi. Heti leikkauksen jälkeen saat käyttää leikatun puolen yläraajaa vapaasti päivittäisten toimien yhteydessä ja nostaa ylös kivun sallimissa rajoissa. Leikkausalueelle asetettu haavadreeni voi aluksi vaikeuttaa yläraajan liikuttelua. Sinun on tärkeää liikkua jo osastolla vointisi mukaan käynnistääksesi leikkauksesta kuntoutumisen. Pidä kävellessäsi selkä suorana, hartiat rentona ja anna yläraajojen liikkua vapaasti vartalon vierellä.

Kohoasento ja liikeharjoitukset

Kohoasento ehkäisee ja vähentää yläraajan turvotusta sekä auttaa rentouttamaan yläraajaa ja niska-hartiaseutua. Kohoasennossa suoritettavat harjoitukset edistävät verenkiertoa ja imunestekiertoa heti leikkauksen jälkeen.

Sekä kohoasentoa että liikeharjoituksia tulee jatkaa viikon ajan leikkauksen jälkeen.

 undefined    
Selinmakuulla pidä leikatun puolen yläraaja kohoasennossa tyynyllä, myös yöllä nukkuessasi.
 undefined    
Kohota ja laske hartioita 10 kertaa.
 undefined                              
Koukista ja ojenna kyynärniveltä 20 kertaa.
 undefined undefined              
Purista sormet kevyesti nyrkkiin ja ojenna suoriksi 20 kertaa.

 

 
Kuntoutumisohjeita kotiutumisen jälkeen

Kotiuduttuasi voit tehdä tuntemustesi mukaan kevyitä kotitöitä. Pidä taukoja tarvittaessa, mikäli yläraaja väsyy. Vältä edelleen kipua tuottavia yläraajan liikkeitä ensimmäisen viikon ajan leikkauksesta. Vältä yli 3kg painavien raskaiden taakkojen kantamista ja nostamista 4 viikkoa. Vältä saman ajan myös rasittavaa työskentelyä, kuten mattojen tamppaamista, lumen luontia, ruohonleikkuuta ja äkkinäisiä repäiseviä liikkeitä (esim. ison koiran ulkoiluttamista).


Liikkuvuusharjoituksia

Seuraavat harjoitukset edistävät ryhdin ja leikatun puolen yläraajan liikkuvuuden palautumista leikkausta edeltäneelle tasolle. Harjoittelua tulee jatkaa säännöllisesti, kunnes olkanivelen liikkuvuus on palautunut ennalleen. Ylläpitävä harjoittelu (1-2 krt/vko) on tämän jälkeen suositeltavaa. Harjoittelu myös lievittää alkuvaiheen haavakireyttä ja vähentää niska-hartiaseudun lihasjännitystä. 

Harjoittelu aloitetaan viikon kuluttua leikkauksesta. Mikäli sinulla on tuolloin vielä leikkausalueella haavadreeni, aloita harjoittelu sen poistoa seuraavana päivänä.

Harjoittele 3 kertaa päivässä. Tee jokainen liike aluksi 5 kertaa ja haavan parantumisen edetessä lisää toistojen määrää 10 kertaan. Pyri lisäämään olkanivelen liikkuvuutta vähitellen, välttäen aiheuttamasta leikkausalueelle voimakasta kipua. Venyttävä/kiristävä tunne on sallittua.

undefined   undefined                   
Sormet ristiin, vie etukautta ylös ja sivukautta alas (seisten selkä seinää vasten/istuen).
 undefined  undefined    
Vuorotellen, vie kädet ensin niskan taakse ja sitten selän taakse ranteista kiinni ottaen (istuen/seisten).

 

 

 

Lisää alla olevat harjoitukset edellisten lisäksi kahden viikon kuluttua leikkauksesta:

 

 undefined  undefined            
Selinmakuulla vie kädet niskan taakse, kyynärpäät kohti kattoa osoittaen. Anna sitten kyynärpäiden laskeutua alustalle ja nosta takaisin ylös. 
 undefined  undefined    
Selinmakuulla vie yläraaja kyynärpää suorana lähelle toista korvaa toisella yläraajalla avustaen ja tuo takaisin alas.

   

 

Venytysharjoituksia


Lisää edellisten lisäksi seuraavat venytykset neljän viikon kuluttua leikkauksesta:

undefined                                                 
Liu’uta kämmentä seinää pitkin ylöspäin mahdollisimman korkealle. Venytys tuntuu kainalon alueella.

Pidä 20-30 sekuntia. Toista 3-5 kertaa.
 undefined  

 
Asetu käyntiasentoon.

Nosta käsivarsi ylös esim. ovenkarmia vasten.

Kierrä ylävartaloa vastakkaiseen suuntaan. Venytys tuntuu rintalihaksessa.

Pidä 20-30 sekuntia. Toista 3-5 kertaa.

 

 

Kylmähoito

Kylmähoitoa voit käyttää leikkauksen jälkeen vähentämään kipua haava-alueella. Tähän sopii esim. pakastevihannespussi tai kaupasta ostettu valmis monikäyttöinen kylmäpakkaus. Pakastimesta otettu kylmäpakkaus kääritään kankaaseen ennen sen laittamista iholle. Kylmähoidon voi toistaa muutaman tunnin välein, 10-15 minuuttia kerrallaan.

 

Liikkuvuusharjoittelu ja sädehoito

Mikäli jatkohoitosuunnitelmaasi sisältyy sädehoito, se saattaa aiheuttaa ihoärsytyksen ja arpikudoksen muodostumisen myötä olkanivelen liikerajoitusta. Tämän vuoksi on erityisen tärkeä suorittaa harjoitukset edellä annettujen ohjeiden mukaisesti myös sädehoidon aikana ja sen päättymisen jälkeen.

 

Liikunta

 2 viikon kuluttua leikkauksesta

 • Voit lisätä kävelyyn matkaa ja vauhtia
 • Voit aloittaa sauvakävelyn ja pyöräilyn
 • Voit aloittaa uimisen ja muun vesiliikunnan (mikäli haava on kunnolla parantunut)                                                             

4 viikon kuluttua leikkauksesta

 • Voit vähitellen aloittaa aktiivisemman ja kuormittavamman liikkumisen. Tällaista liikunta on esim. juoksu, hiihto, ryhmäliikunta, kuntosaliharjoittelu, pallopelit ja soutu sekä reipas hyötyliikunta (lumityöt, raskaat puutarhatyöt, marjastus/sienestys)

 

 Lihaskuntoharjoittelu

Lihaskuntoharjoittelulla pystyt palauttamaan leikatun puolen yläraajan lihasvoimaa. Voit aloittaa lihasvoimaharjoittelun 1-2 kuukauden kuluttua leikkauksesta. Aloita kevyesti ja tehosta harjoittelua asteittain vastusta lisäämällä. Yksilöllisen lihasvoimaharjoittelun ohjelman laadintaan voit hakea apua oman terveyskeskuksen fysioterapiasta.

 

Muuta huomioitavaa

On mahdollista, että leikatun puolen kainalossa ja olkavarressa esiintyy eriasteisia tuntomuutoksia. Tämä ei kuitenkaan välttämättä jää pysyväksi tai vaikuta yläraajan toimintaan.

Imusolmukkeiden poiston seurauksena pinnalliset imusuonet voivat vaurioitua aiheuttaen lankamaista kiristystä, jota kutsutaan imusuonikireydeksi. Tyypillisesti tätä voi tuntua yläraajan sisäsivulla.

On tavallista, että leikkausalueella on leikkauksesta johtuvaa ohimenevää turvotusta muutaman viikon ajan. Imusolmukkeiden poistosta johtuva hidastunut imunestekierto voi kuitenkin aiheuttaa pienelle osalle potilaista turvotusta myös myöhäisemmässä vaiheessa kuukausien, jopa vuosien kuluttua leikkauksesta. Seuraavassa on lueteltuna keinoja, joilla voi ehkäistä yläraajan turvotusoireiden kehittymistä: 

 • Taukojen pitäminen pitkäkestoisen tai yhtäjaksoisen rasituksen yhteydessä pienentää lymfaturvotuksen muodostumisen riskiä.
 • Suosi liikuntalajeja ja askareita, joissa esiintyy yläraajan pumppaavia ojennus-koukistusliikkeitä.
 • Myös yläraajan ja ylävartalon pitkäaikaista paikallaan jännittämistä (esim. kantaminen, työskentely yläraajat koholla) on hyvä tauottaa. 
 • Vältä liian tiukkaa vaatetusta ja muuta paikallista puristusta hartian/kainalon tai yläraajan alueella (verenpaineen mittaus sekä mahdolliset puristavat korut).
 • Huomioi, että pitkäkestoinen lämpö voi lisätä turvotusta.

 

Kainalon imusolmukkeiden poisto voi aiheuttaa imunestekierron häiriön, minkä vuoksi vastustuskyky tulehduksille heikkenee leikatun puolen ylävartalon ja yläraajan alueella.

 • Muista kaikki pistokset, rokotukset ja verinäytteet terveestä yläraajasta.
 • Käytä suojakäsineitä tehtävissä, joissa voi tulla helposti ihorikkoja, haavaumia tai palovammoja.
 • Hoida leikatun puolen yläraajaan tulleet pienetkin haavat huolella.

Mikäli huomaat leikkausalueelle tai yläraajaan tulevan aiemmasta poikkeavaa turvotusta, kuumotusta tai punoitusta, ote yhteys lääkäriin.