Kaliumpermanganaatti kylpyohje

 

Kaliumpermanganaattikylvetystä käytetään kuivattamaan ja puhdistamaan tulehtunutta ihoa ja / tai haavaa vetistävässä vaiheessa. Kylvetyksellä hoidetaan ihon bakteeri-, hiiva- ja sienitulehduksia.

Kaliumpermanganaatti on veteen liuotettava väriltään tummanvioletti aine, joka värjää ihon, kynnet ja kylvetysastian ruskeaksi. Värjäävyyden takia kylvetysastia on hyvä suojata muovilla ja käytetty liuos suositellaan kaadettavaksi suoraan lattiakaivoon. Kynnet voi suojata värjäävyyden estämiseksi kynsilakalla tai hieromalla  ennen jokaista hoitokertaa kynsiin valkovaseliinia.

Kylvetyksinä voi olla joko käsi- tai jalkakylpyjä tai esimerkiksi "kuppikylpyjä".

Kylpyvesi valmistetaan välittömästi ennen käyttöä, sillä valmis liuos menettää nopeasti tehonsa.

 

Liuoksen valmistus

Kaliumpermanganaattitabletit liuotetaan hyvin ensin pieneen määrään erittäin lämmintä vettä ja vasta sitten kylpyveteen.

Sekoitussuhde kylvetysaineelle on 1 tabletti 4,5  litraan vettä. Kiteiden sekoittamiseen voi käyttää esimerkiksi puulastainta. Joissakin tapauksissa käytetään puolet laimeampaa liuosta. 

 

Hoito

Hoidettavaa ihoaluetta kylvetetään liuoksessa 10 min ajan niin, että haavat/ ihoalue peittyy liuokseen hyvin. Tämän vuoksi kylvetysastiaksi valitaan sopivan kokoinen astia.

Kylvetyksen jälkeen ihoalue kuivataan huolellisesti. Tämän jälkeen ihoalue hoidetaan sille määrätyillä hoitoaineilla. 

Hoidettava ihoalue kylvetetään aluksi kerran päivässä, oireiden rauhoituttua riittää kylvetys 1- 2 päivän välein. Kaliumpermanganaattikylvetys saattaa kuivattaa ihoa liikaa. Sen vuoksi hoidon kestosta ja jatkumisesta on hyvä neuvotella hoitoa antavan yksikön kanssa.