Kämmenen kalvokutistuman leikkaus (dupuytren kontraktuura)

                                 

Mikä on Dupuytren kontraktuura?

Dupuytren kontraktuura on kämmenen pinnallisen kämmenkalvon paksuuntuma, joka aiheuttaa vähitellen yhden tai useamman sormen pysyvän koukistumisen. Usein tauti on perinnöllinen, ei työperäinen.

 

Toimenpide

Leikkauksessa paksuuntunut kämmenkalvo poistetaan, jotta sormi pääsisi suoristumaan. Leikkaus tehdään joko nukutuksessa tai laajemmassa hermojuuripuudutuksessa.

 

Haavanhoito

Leikkaushaavan suojana on rasvataitos, sideharsotaitokset, pehmuste sekä joustosidos. Haava vaatii usein sidoksen ompeleiden poistoon asti. Ompeleita pidetään noin 10 - 14 vuorokautta. Saunominen, uiminen ja kylpeminen on sallittu vasta vuorokauden kuluttua ompeleiden poistosta. Käänny terveyskeskuksen tai hoitavan lääkärin puoleen, jos haava aiheuttaa:

  • yltyvää kipua
  • lämmön nousua
  • jatkuvaa runsasta veren vuotoa tai pahaa hajua haavalla
  • haava aukeaa
  • sormien tuntopuutoksia
  • sormet tuntuvat kuumilta / lämpimiltä normaalia enemmän

 

Pidä haava puhtaana ja kuivana_____ vrk:n ajan.

Ompeleiden poisto______/_____/______ omassa terveyskeskuksessa tai työterveydessä.  Varaa aika itse.

 

Kipu

Kivun hyvä hoito nopeuttaa haavan paranemista, tämän vuoksi on hyvä ottaa kipulääkettä säännöllisesti 3-4 päivää toimenpiteen jälkeen ja sitten tarpeen mukaan. On kuitenkin hyvä muistaa, että kivun kokeminen on aina yksilöllistä. Tarvittaessa saat kipulääkereseptin.

 

Kotihoito leikkauksen jälkeen

Vältä tarpeetonta haavan alueen rasittamista. Käden pitäminen koholla ehkäisee turvotusta ja vähentää mahdollista kipua. Käden ja sormien liikuttelu on tärkeää verenkierron ylläpitämiseksi, liikkeiden parantamiseksi ja kivun vähentämiseksi. Fysioterapeutti antaa liikehoidosta tarvittaessa tarkemmat ohjeet.

 

Joskus tarvitaan jälkilastoitusta, jonka laatii toimintaterapeutti. Sairasloma on yleensä 4-6 viikkoa, työstä riippuen.

Aloita liikeharjoitukset leikkauksen jälkeisenä päivänä. Tee niitä sairausloman ajan tai kunnes käsi on oireeton. Tee liikkeitä kymmenen kertaa neljästi päivässä. Jatka harjoituksia myös ompeleiden poiston jälkeen.

undefined

1. Vedä käsi nyrkkiin koukistamalla sormet vain  kärki- ja keskinivelistä

undefined

 

2. Vedä käsi tiukkaan nyrkkiin koukistamalla sormet kärki-, keski- ja tyvinivelistä

undefined

3. Pidä sormet suorina, levitä kämmen ja vie peukalo sivulle

undefined

4. Vie peukalon ja pikkusormen päät yhteen

 

Ompeleiden poiston jälkeen: Arven hoito ja venyttely

 

Leikatun käden käyttäminen jokapäiväisissä askareissa ehkäisee kiinnikkeiden muodostumista. Arpi voi aluksi olla koholla, väriltään punainen ja kiristää käden ja sormien liikkeissä. Arpea kannattaa rasvata päivittäin perusvoiteella ja hieroa sitä kevyesti pyörittäen ja painaen toisen käden sormilla. Tämä on hyvä tehdä myös poikittaissuunnassa. Myös kämmenen levittäminen toisen käden avulla venyttää arpea. Vähitellen arpi pehmenee ja alkaa tuntua normaalilta.

 

Aloita leikatun käden sormien ojennusharjoitus painamalla sormea suoraksi esim. toisen käden avulla tai painamalla kämmen suoraksi pöytää vasten.