Kapeakaista UVB-valohoito

 

Kapeakaista-UVB on ultraviolettisäteitä sisältävä valohoito erilaisille ihotaudeille. UVB-valohoitoa annetaan yleensä kolme kertaa viikossa ja aloitetaan pienellä kerta-annoksella. Hoitoaikoja pidennetään vähitellen. Hoitokertoja on 15-25 ihon paranemisesta riippuen. Hoitovaikutus ihottumaan alkaa ilmaantua vasta noin 10 hoitokerran jälkeen.

Huomioitavaa

Hoidon aikana silmät suojataan suojalaseilla ja miehiltä suojataan sukuelimet. Jos kasvoilla  ei ole ihottumaa ne suojataan.

Valohoitoon tullessa iholle ei tule laittaa hoitovoiteita. Valohoitoaamuna voi käyttää kevyttä perusvoidetta. Partavedet, hajuvedet ja deodorantti saattavat ärsyttää ihoa valohoidon vaikutuksesta. Ehostus silmämeikkiä lukuun ottamatta tulee poistaa.

Suojaudu auringolta hoitopäivänä. Muita valohoitoja tai solariumia ei saa ottaa hoitojakson aikana.

Lievää ihon punoitusta ja kuumotusta voi esiintyä valohoitopäivän iltana tai seuraavana aamuna. Mikäli oireet ovat hankalat, ota yhteyttä valohoitopisteeseen.

 

Sisäiset lääkkeet

Jotkut sisäisesti käytettävät lääkkeet voivat herkistää ihon ultraviolettisäteilylle. Tällaisia ovat mm. useat antibiootit, mielenterveyslääkkeet ja nesteenpoistolääkkeet. Käytössä oleva lääkitys ja paikallishoitoaineet kuten kipulääkegeelit on aina ilmoitettava hoitajalle.

 

Jos et pääse saapumaan sovitulle ajalle  ilmoita siitä ihotautien poliklinikalle   puh.014-2692372

 Valohoitokäynnit laskutetaan kuukausittain sarjahoitona. Käyttämättä ja perumatta jätetystä ajanvarauksesta peritään asetuksella säädetty maksu.

 

 Valohoidon turvallisuus

 Valohoitolaitteiden turvallisuutta  ja säteilytehoja valvotaan. Pitkäaikaisesta valoaltistuksesta voi seurata ihon ennenaikaista vanhenemista ja ihosyöpää. Yksi - kaksi UVB-valohoitokuuria vuodessa  ei kuitenkaan lisää merkittävästi ihosyövän riskiä. Noudattamalla varotoimenpiteitä valohoitoa  voidaan pitää varsin turvallisena hoitona.