Kasteltavan kipsin kotihoito-ohje

 

Delta-Dry®-kipsipehmuste on valmistettu vedenkestävästä materiaalista, joka päästää veden lävitseen. Kun Delta-Dryta® käytetään yhdessä synteettisen kipsimateriaalin kanssa voit jatkaa päivittäistä kylpemistä, peseytymistä ja  uimista, mikäli saat tähän luvan.

 

Erityisiä ohjeita Delta-Dry®-kipsipehmusteen käyttöön liittyen:

  • Kipsin kasteleminen. Delta-Dry®-pehmuste on suunniteltu siten, että voit kastella kipsisi.
  • Kipsin kuivaaminen. Kipsin kuivaamiseen ei ole erityisiä ohjeita. Vesi valuu pois kipsin alapäästä useiden minuuttien ajan kipsin kastumisen jälkeen. Voit kuivata kipsin pintaa pyyhkeellä. Älä yritä kuivata Delta-Dry®-pehmustetta, joka on kipsin alla. Älä peitä kipsiä silloin kun se kuivuu, koska silloin jäljellä oleva vesi ei pääse haihtumaan kipsistä.
    Kääri pyyhe alaraajakipsissä varpaiden ympärille ja käsikipsissä sormien ympärille tehostamaan loppuveden poistumista kipsipehmusteen reunasta.
  • Kuivumisaika. Kuivumisaika vaihtelee ympäristön lämpötilasta ja kosteudesta sekä kipsin koosta riippuen. Yleensä kipsistä tippuu vettä muutaman minuutin ajan, ja noin 90 minuutin kuluttua se tuntuu kuivalta. Vettä kertyy jalkakipsin kantapäähän ja jalkapohjaan sekä pitkän käsikipsin kyynärpäähän, joten anna jalan tai käden roikkua kipsin kastelemisen jälkeen. Vie kipsattu jalka taaksepäin samoin kipsattu käsi, jotta kaikki vesi pääsee valumaan pois kipsin sisältä.
  • Kipsin puhdistaminen. Kipsi tulee huuhdella huolellisesti uimisen, suihkun tai saunomisen jälkeen tai jos se on likaantunut tai jos olet hikoillut runsaasti. Voit käyttää mietoa saippualiuosta kipsin puhdistamiseen, mutta muista huuhdella se huolellisesti vedellä tämän jälkeen. Vettä tulee laskea kipsin läpi sisään, kunnes kipsin toisesta päästä valuu puhdas vesi ulos.
  • Kipsipehmusteen vahingoittuminen. Delta-Dry®-kipsipehmuste voi vahingoittua. Tämän seurauksena pehmuste ei toimi siten kuin sen on tarkoitus. Yleisin syy pehmusteen rikkoutumiseen on se, että kipsin sisään on työnnetty vieraita esineitä.

 

Muistathan, että kipsi on osa lääkärin sinulle määräämää hoito-ohjelmaa. Vältä siis toimia, jotka saattavat häiritä paranemisprosessia ja noudata aina lääkärin antamia ohjeita.

 

Tarvittaessa ota yhteyttä hoitavaan yksikköön.