Potilasohje

 

Alkuraskauden keskenmenon hoito lääkkeellisesti

 

Sinulla on todettu keskenmeno. Keskenmenon yhteydessä kohtu ei aina itsestään täysin tyhjene. Tällöin kohtuontelo voidaan tyhjentää joko lääkkeen avulla tai kaavinnalla. Kohdun tyhjeneminen onnistuu lääkkeiden avulla tutkimuksesta riippuen 86-96 prosentissa tapauksista. Mikäli kohtu ei tyhjene lääkityksen jälkeen tai vuoto on runsasta, tehdään kohtuontelon kaavinta.

Valmistavat toimenpiteet

Ennen kohdun tyhjenemisen aiheuttavaa lääkettä sinusta otetaan määrätyt verinäytteet. Mikäli olet veriryhmältäsi Rh-negatiivinen, saat anti-D-immunoglobuliini-injektion.

Lääkkeet

Keskenmenon lääkkeellisessä hoidossa käytetäänkohtua tyhjentävänä lääkkeenä prostaglandiinia, misoprostolia (Cytotec®), joka aiheuttaa kohdun supistelua.Joskus lääkärisi voi tietyissä keskenmenotyypeissä suositella sinulle vielä toista lääkettä ns.kohtua valmistavaksi lääkkeeksi ( Mifepristoni).Mifepristoni voi aiheuttaa sinulle vatsakipua ja ja verenvuotoa vaginasta, mutta yleensä tämä lääke ei riitä tyhjentämään kohtua.Misoprostoli( Cytotec® ) on varsinainen kohtua tyhjentävä lääke.Se aiheuttaa supistuksia ja verenvuotoa vaginasta.Cytotec®-lääkkeen voi laittaa emättimeen tai ottaa suun kautta. Mikäli vuotoa ei ole, suosittelemme lääkkeen laittamista emättimeen. Cytotecin® laiton jälkeen vuoto alkaa yleensä 3 tunnin sisällä. Tyhjennysvuoto on aluksi yleensä selvästi kuukautisvuotoa runsaampaa ja voi sisältää hyytymiä. Verinen vuoto kestää 1-2 viikkoa, mutta voi kestää niukkana kolmekin viikkoa. Vuodon aikana suosittelemme siteiden käyttöä. Tamponi lisää tulehdusriskiä.

 

Lääkkeiden otto

Cytotec®  tbl______4_____kpl, pvä__________________klo__________________ sairaalassa/kotona

Cytotec®  tbl______4_____kpl  mikäli vuoto ei ole alkanut 8 h kuluttua

 

Mikäli vuoto on niukkaa tai ei ala ollenkaan, voit ottaa seuraavan päivän aamuna vielä 4 kpl tabletteja (Cytotec® 800µg).

Kohtu tyhjenee joskus lääkityksen ottamisen jälkeen viiveellä.Mikäli vuotoa ei ole tullut 1 viikon(5-7 vrk) kuluessa lääkityksen aloittamisen jälkeen, voit olla yhteydesä Naistentautiyksikköön. Tällöin annetaan uusi aika tilanteen tarkistamiseksi.

 

Kivun hoito

Kipuun voi ottaa ilman reseptiä saatavia lääkkeitä: parasetamolia 500mg 2 x 3, ibuprofeiini 600mg x 3 tai vaihtoehtoisesti lääkärin määräämää vahvempaa kipulääkettä. Pahoinvointiin voi käyttää apteekista ilman reseptiä saatavaa lääkettä esimerkiksi Postafenia®.

 

 

Sivuvaikutukset

Cytotec®-lääkitys voi aiheuttaa lieviä sivuvaikutuksia kuten ripulia, vatsakipua, pahoinvointia, ilmavaivoja, päänsärkyä, oksentelua, ummetusta tai huimausta.

Mikäli nousee kuume tai tulee voimakasta pahenevaa alavatsakipua, ota yhtyes sairaalaan. Jos vuoto on hyvin runsasta tai jatkuu yli kaksi viikkoa, on hyvä olla yhteydessä sairaalaan.

 

Sairausloma

Alkuraskauden keskenmenoissa sairasloman pituus on yleensä 1-3 vuorokautta Cytotec®-lääkkeen ottamisen tai kaavinnan jälkeen.

Jälkitarkastus

Jälkitarkastus sovitaan vain tarvittaessa. Kohdun tyhjenemisen varmistamiseksi saat raskaustestin mukaasi. Tee raskaustesti virtsasta 5 viikon kuluttua keskenmenon toteamisesta.

Keskenmenon jälkeen seuraavat kuukautiset tulevat yleensä 3-6 viikon kuluessa.

Saat mukaasi kätilöltä vielä kirjallista materiaalia keskenmenoon liittyen( Keskenmeno- elämän kokoinen menetys).Mikäli tarvitset keskusteluapua selvitäksesi keskenmenosta, pyydä rohkeasti apua.Pystymme Naistetautiyksikön kautta tarjoamaan kesustelukäynnin/soittoajan psykiatrisen koulutuksen saanaeen kätilön vastaanotolle.Pidempiaikaista tukea tarvitsevia ohjataan hakemaan apua joko avoterveydenhuollosta tai työteveyshuollon kautta.

 

Yhteystiedot

Neuvoa voi kysyä puhelimitse

  • Naistentauti- ja äitiysyksikkö ma - pe klo 8.00 -15.00  p. 014 - 269 1023
  • Päivystysaikana synnytysvastaanotto  p. 014 - 269 1204