Kielijänneleikkaukseen tulevalle lapselle ja hänen vanhemmilleen

 

Lapsen kielijänne katkaistaan, kun se on liian kireä haitaten suun puhtaanapitoa, hampaiden kasvua tai tiettyjen äänteiden oppimista.

Sairaalaan tulo

Milloin lapselle kerrotaan?

Kouluikäiselle lapselle kerrotaan sairaalaan tulon tarkoitus heti kun toimenpiteestä on tehty päätös, tai kun olette saanut ajan toimenpiteeseen ja alta kouluikäiselle muutama päivä ennen sairaalaan tuloa

Miten kerrotaan?

Lapselle puhutaan hoitamisesta mieluummin kuin leikkaamisesta ja pistämisestä. Sairaalasta kertovia lastenkirjoja voi käyttää apuna kerrottaessa tulevasta hoidosta.

Omat tavarat

Lapsi voi ottaa mukaansa omat helposti päälle puettavat sisävaatteet. Myös omia kirjoja ja leluja voi ottaa mukaan sairaalaan. Olo tuntuu näin turvallisemmalta.

Ravinnotta

Lapsen tulee olla vähintään 6 tuntia syömättä ja neljä tuntia juomatta ennen ilmoittautumista. Tämä on tärkeää, sillä näin estetään pahoinvointia ja siitä mahdollisesti seuraavia vaaratilanteita.

Sairaalassa

Vanhemmat

Lapsen mukana olevan saattajan tulee varata koko päivä aikaa. Hän on lapsen seurassa osastolla koko ajan lukuun ottamatta toimenpide- ja heräämöaikaa.

Aikataulut

Aika, jolloin lapsi on kutsuttu, on sairaalaan tuloaika, ei leikkausaika. Tulon jälkeen laitetaan käteen puudutusvoidetta, iho puutuu tunnin kuluessa eikä nukutusneulan pisto satu. Lapselle annetaan myös esilääkettä suun kautta. Toimenpide tehdään yleensä aamupäivällä. Nukutusaineen vaikutuksen häviämistä ja lapsen toipumista seurataan noin kolme tuntia toimenpiteen jälkeen.

Ohjeet

Kotiuttava hoitaja antaa teille kotihoito-ohjeet. Tämän jälkeen voinnin mukaan lapsi voi lähteä kotiin saattajan kanssa. Jos menette kotiin omalla autolla, olisi saattajan ja autonkuljettajan hyvä olla eri henkilö.

Vanhemmille

Lapsen tiedot

Täyttäkää sairaalan lähettämän kutsukirjeen mukana oleva esitietolomake ennen sairaalaan tuloa. Paino ja pituus ovat tärkeitä tietoja.

Lääkitys

Astmalääkkeet tulee ottaa normaalisti toimenpidepäivän aamuna ja mukaan sairaalaan. Muu lääkitys hoitajan antamien ohjeiden mukaisesti.

Sairaudet

Lasta ei voi nukuttaa, mikäli hänellä on kuumetta, yskää, voimakasta nuhaa tai jos perheessä on jokin tarttuva tauti. Ottakaa tällaisessa tapauksessa yhteyttä sairaanhoitajaan (arkisin 8-15 p.014 269 1412, muina aikoina 014 269 1014)

Todistukset

Toinen vanhemmista saa tarvittaessa todistuksen, jos toimenpidepäivä on työpäivä. Tarvittaessa saatte todistuksen kotimatkaa varten. Kela korvaa yleisistä kulkuneuvoista ja oman auton käytöstä omavastuun ylittävän osan.

 

Kotona kielijänneleikkauksen jälkeen

Ruoka

Leikkauspäivänä viileä juoma, jäätelö, viili ja jogurtti ovat hyviä ruokailuvaihtoehtoja. Jos lapsella on pahoinvointia, annetaan kylmää juotavaa pienissä erissä. Seuraavana päivänä saa syödä normaalisti.

Kipulääke

Kotona olevat käsikauppalääkkeet esim. parasetamoli riittävät yleensä. Sitä annetaan lapselle pakkauksen ohjeen mukaan. Lääke annetaan pienelle lapselle peräpuikkoina tai liuoksena, isommalle tabletteina. Tarvittaessa korvalääkäri kirjoittaa lapselle kipulääkereseptin.

Jälkivuoto

Kielijänneleikkauksen jälkeen saattaa esiintyä pientä verenvuotoa. Runsas verenvuoto suusta edellyttää yhteydenottoa terveyskeskukseen tai keskussairaalan ensiapupoliklinikalle. Verenvuodon ensiapu: Paina kielijännettä kielen alla hieman kostutetulla, viileällä pumpulilla tai paperilla vähintään viiden minuutin ajan.

Seuraavana päivänä

Toimenpiteen jälkeen on hyvä usean päivän ajan voimisteluttaa kieltä lapselle mieluisalla tavalla, esim. kerran päivässä nuolemalla syvältä lautaselta annos jäätelöä. Lapsi voi mennä päivähoitoon tai kouluun seuraavana päivänä. Kielen alla olevat ompeleet sulavat itsestään.

Mikäli teillä ilmenee seuraavia oireita:

  • Kuumetta yli 38C
  • Voimakasta kipua
  • Verenvuotoa

Tarvittaessa ottakaa yhteyttä

- arkisin klo 9-15 korva-, nenä- ja kurkkutautien poliklinikalle p. 014 269 5766

- ilta- ja yöaikaan sekä viikonloppuisin osastolle 1 p. 014 269 1001