Kiinteät oikomiskojeet

 

Tuntemukset oikomishoidon aikana

Kiinteät oikomiskojeet ovat osa sinulle aloitettua oikomishoitoa.

Oikomishoito aiheuttaa usein hampaissa puruarkuutta ja lievää, ajoittaista kipua. Mikäli kojeet hankaavat limakalvoa, voi ärsyttävän kohdan peittää väliaikaisesti suojavahalla tai xylitolipurukumilla.

 

Suuhygienia

Hampaiden ja oikomiskojeiden huolellinen puhdistaminen on erittäin tärkeää. Kojeisiin herkästi kertyvä bakteeriplakki ja ruuanmurut lisäävät hampaiden reikiintymisen ja iensairauksien riskiä.

 

Puhdistaminen

Oikomishoidon aikana hampaiden puhdistus vie normaalia enemmän aikaa ja vaatii huolellisuutta. Harjaa hampaat ja oikomiskojeet vähintään kaksi kertaa päivässä käyttäen fluorihammastahnaa. Lisäksi suu on hyvä huuhdella vedellä aina aterioinnin jälkeen. Hammasharja on hyvä pitää mukana, jos aterioit kodin ulkopuolella. Kiinteiden oikomiskojeiden puhdistukseen tarkoitetussa hammasharjassa harjakset ovat keskeltä lyhyemmät kuin reunoilta. Myös sähköhammasharjoihin on saatavilla oikomiskojeiden puhdistukseen tarkoitettuja harjaspäitä. Oikomiskojeet kuluttavat hammasharjaa normaalia enemmän, joten se on uusittava riittävän usein.

Hammasvälit ja kaarilankojen alle jäävät hammaspinnat puhdistetaan oikomiskojeille tarkoitetulla hammaslangalla (SuperFloss), hammastikulla tai hammasväliharjalla.

Hammaslääkäri tai suuhygienisti voi suositella yksilöllisen tarpeen mukaan lisäfluorin ja klooriheksidiinin käyttöä.

 

 

            undefined

             Kuvassa on hammasväliharja ja hammasharja. Ienrajojen puhdistaminen on tärkeää.

              

 

RAVINTO

 

Oikomishoidon aikana voitte syödä normaalisti. Sitkeitä, tahmeita ja kovia purtavia on syytä välttää, koska ne saattavat irrottaa ja vääntää oikomiskojeitanne.

 

KSYLITOLI

Ksylitolituotteiden käyttö on suositeltavaa oikomishoidon aikana. Xylitol-purukumia voi käyttää aterioiden ja välipalojen jälkeen. Yhdessä huolellisen harjauksen kanssa ksylitolin säännöllisestä käytöstä on hyötyä hampaille. On hyvä muistaa, ettei purukumi korvaa harjausta!

 

 

HAMMASHOITO OIKOMISHOIDON AIKANA

 

Mikäli oikomiskojeiden kanssa tulee ongelmia, ottakaa viipymättä yhteyttä oikomishoitoa tekevään hammaslääkäriin. Viikonloppuina ja juhlapyhinä kiireellistä ensiapua saa terveyskeskuksen hammaslääkäripäivystyksestä. Perushammashoito tehdään kotikunnan terveyskeskuksen hammashoitolassa tai omalla yksityishammaslääkärillä.

                

 

Oikomishoidon onnistumiseen vaikuttaa merkittävästi se, kuinka hyvin huolehditte suuhygieniastanne ja noudatatte annettuja ohjeita hoidon aikana.

 

Mikäli suuhygieniassa on TOISTUVASTI huomautettavaa, joudumme keskeyttämään hoidon ja purkamaan kiinteät kojeet!

 

 

Jos teillä on kysyttävää oikomishoitoonne tai annettuihin ohjeisiin liittyen, voitte ottaa yhteyttä Hammas-, suu- ja leukakirurgian poliklinikalle (014) 269 1693.