Kilpirauhas- tai lisäkilpirauhasleikkaus

 

Kilpirauhasleikkauksen tavallisimmat aiheet ovat kyhmystruumataudin aiheuttama kilpirauhasen suuri koko, kilpirauhasen liikatoiminta tai epäily pahanlaatuisesta kasvaimesta. Kilpirauhasleikkauksessa poistetaan joko kilpirauhasen toinen tai molemmat lohkot. Lisäkilpirauhanen poistetaan sen liikatoiminnan vuoksi. Leikkaushaava tulee poikittain kaulan alaosaan.

Leikkausriskit

Leikkausalueelle voi tulla verenvuotoa muutaman tunnin kuluessa leikkauksen jälkeen. Sen vuoksi voidaan joutua tekemään uusintaleikkaus, mutta se ei vaikuta myöhempään toipumiseen.

Äänihuulihermo voi vaurioitua leikkauksessa. Se aiheuttaa äänen madaltumista ja käheyttä. Noin 50% tapauksista vauriot korjaantuvat normaaleiksi puolen vuoden aikana.

Lisäkilpirauhasten toiminta saattaa häiriintyä leikkauksessa. Se aiheuttaa veren kalsiumpitoisuuden laskemisen. Kun koko kilpirauhanen tai lisäkilpirauhaset on poistettu, seurataan veren kalsiumpitoisuutta verikokeilla. Liian matalat kalsiumarvot tuntuvat pistelynä suun ympärillä ja sormien puutumisena. Tarvittaessa aloitetaan lääkitys kalsiumarvon korjaamiseksi.

Kilpirauhasen lohkopoistoon liittyy pieni kilpirauhasen vajaatoiminnan riski. Mikäli sinulla on vajaatoiminnan oireita (esim. väsymys, hiustenlähtö, painonnousu), voidaan kilpirauhasarvot tarkastaa kahden kuukauden kuluttua leikkauksesta avoterveydenhuollossa, missä myös niiden tulkinta ja tarvittaessa lääkityksen aloitus.

Kivunhoito

Leikkausalueen turvotus voi aiheuttaa nielemiseen liittyvää kipua. Sen kesto ja voimakkuus ovat yksilöllisiä, mutta turvotus yleensä vähenee kolmen kuukauden aikana. Säännöllisesti otettu kipulääkitys auttaa pitämään kivun hallinnassa. Lisäksi voit käyttää kylmäpakkausta kivun ja turvotuksen hoidossa.

Liikkuminen ja ravitsemus

Voit syödä tavallista ruokaa. Mikäli nielu on arka, syö aluksi nestemäistä tai pehmeää ruokaa.

Liikkuminen edesauttaa toipumista. Voit ulkoilla ja liikkua vointisi mukaan. Ponnistuksia, raskaiden tavaroiden kantamista sekä pään äkillisiä kiertoliikkeitä sinun olisi syytä välttää noin kahden viikon ajan, jotta haava paranisi kunnolla. Autolla voit ajaa heti, kun vointisi sen sallii.

Työssäkäyvät saavat kahden viikon sairausloman.

Mikäli äänenkäheyttä ilmenee vielä 3 vuorokautta leikkauksen jälkeen, tulee ottaa yhteyttä arkena korva-, nenä- ja kurkkutautien poliklinikalle p. 014 269 5766. Sairaanhoitaja varaa tällöin ajan leikanneelle lääkärille ja puheterapeutille vielä ennen sairausloman loppumista.

Tarvittaessa voit ottaa yhteyttä

- arkisin klo 9-15 korva-, nenä- ja kurkkutautien poliklinikka p. 014 269 5766

- iltaisin, yöaikaan sekä viikonloppuisin operatiivinen osasto  p. 014 269 1015

- oma terveyskeskus