Kilpirauhasleikkaukseen tulevalle

 

Kilpirauhasleikkauksen tavallisimmat aiheet ovat kyhmystruumataudin aiheuttama kilpirauhasen suuri koko, kilpirauhasen liikatoiminta sekä epäily pahanlaatuisesta kasvaimesta.

Leikkaushoito

Kilpirauhasleikkaus tehdään nukutuksessa. Leikkaushaava tulee poikittain kaulan alaosaan. Kilpirauhasleikkauksessa poistetaan kilpirauhasen toinen tai molemmat lohkot. Sairaalassa ollaan 1-2 päivää leikkauksen jälkeen. Työssäkäyvät saavat 2-3 viikon sairausloman.

Kilpirauhasleikkaus on keskimäärin hyvin turvallinen. Komplikaationa voi tulla jälkiverenvuoto, äänenkäheys tai lisäkilpirauhasten vajaatoiminta. Jälkiverenvuodon takia joudutaan joskus tekemään uusintaleikkaus, mutta se ei vaikuta myöhempään toipumiseen. Äänihuulihermon vauriosta voi seurata pysyvä tai ohimenevä äänenkäheys. Lisäkilpirauhasten mahdollista vajaatoimintaa hoidetaan lääkkeillä.

Leikkauksen jälkeen

Kilpirauhasleikkauksen jälkeen voi kehittyä kilpirauhasen vajaatoiminta, joka vaatii pysyvän kilpirauhashormonilääkityksen.

Mikäli sinulla on vajaatoiminnan oireita (esim. väsymys, hiustenlähtö, painonnousu), voidaan kilpirauhasarvot tarkastaa kahden kuukauden kuluttua avoterveydenhuollossa, missä myös niiden tulkinta ja tarvittaessa lääkityksen aloitus.

Jos todetaan pahanlaatuinen kilpirauhaskasvain, poistetaan kilpirauhanen yleensä kokonaan. Kuukauden kuluttua leikkauksesta annetaan radiojodihoito mahdollisten mikroskooppisten kasvainpesäkkeiden tuhoamiseksi. Sen jälkeen aloitetaan pysyvä kilpirauhashormonilääkitys. Pahanlaatuiset kilpirauhaskasvaimet pystytään useimmiten pysyvästi parantamaan.

Joskus pahanlaatuisuus voi löytyä leikkauksessa otetuista koepaloista leikkauksen jälkeen. Tuolloin voidaan joutua tekemään uusi leikkaus, jossa kilpirauhasen loppuosa poistetaan.