Kilpirauhassyövän radiojodihoito, Tyroksiinitauko

Hoidon tarkoitus

Tarkoituksena on hoitaa kilpirauhassyövän etäpesäkkeitä ja tuhota leikkauksessa mahdollisesti jäljelle jäänyt kilpirauhaskudos.

 

Hoitoon valmistautuminen

2 viikon ajan ennen hoitoa tulee välttää jodipitoisia yskänlääkkeitä ja merilevää sisältäviä luontaistuotevalmisteita sekä noudattaa jodivapaata ruokavaliota. Lisäksi tulee huomioida, ettei 6 viikkoon ole tehty jodipitoisilla varjoaineilla röntgenkuvauksia.

Kilpirauhashormonihoidossa (tyroksiini) on pidettävä vähintään 4 viikon tauko. Hoitopäivänä sinun tulee ensin käydä laboratoriossa verikokeissa ja sen jälkeen tulet osastolle ________ klo ______. Osastolla saat yksityishuoneen, koska sinun tulee olla hoidon aikana eristyksessä 1-3 vrk:ta. Aamulla voit syödä aamupalan normaalisti, kuitenkin ennen klo 8.00.

Hoitoa ei anneta raskauden tai imetyksen aikana.

 

Hoidon kulku

Hoito annetaan kapselina veden kera suun kautta nautittuna. Ennen hoitoa tulee olla neljä tuntia ravinnotta ja hoidon jälkeen vielä kaksi tuntia ravinnotta. Kapselin annon jälkeen olet vuodeosastolla sinulle varatussa huoneessa 1-3 vrk. Huom! Huoneessa ei ole tv:tä eikä tietokonetta eikä näin ollen mahdollisuutta ohjelmien katseluun. Halutessasi voit ottaa oman kannettavan tietokoneen tai tabletin mukaasi.

Eristyksen aikana runsas juominen on suotavaa, jotta ylimääräinen radiojodi huuhtoutuu munuaisten kautta virtsaan. Eristyksen lopettamisesta huolehtii isotooppilaboratorion henkilökunta. 1-3-vrk:n kuluttua hoidosta isotooppihoitaja mittaa annosmittarilla sinut eristyshuoneessa.

Seuraavalla viikolla kuvataan isotooppilaboratoriossa gammakameralla hoitoaineen leviämistä elimistöön.

Mikäli olet lähdössä ulkomaanmatkalle lähiaikoina, pyydä hoidon antaneelta hoitajalta todistus sinulle annetusta hoidosta. Tulliasemilla on käytössä radioaktiivisuusmittarit, jotka rekisteröivät myös radiojodihoidon.

 

Hoidon kesto

Hoidon antaminen vie aikaa noin 15 minuuttia. Hoidon aikainen eristys vuodeosastolla kestää yleensä 1-3-vuorokautta.

 

Hoitopaikka

Kliininen fysiologia ja isotooppitutkimukset, 1. kerros, Keski-Suomen Sairaala Nova. Sisäänkäynti 2. Ilmoittaudu viimeistään 15 min ennen tutkimusaikaa 1. kerroksessa L-lohkon itseilmoittautumisautomaatilla. Jos on kysyttävää tai tulee äkillinen este, ota yhteyttä ma-to klo 7-15 ja pe 7-13 puh. 014-269 1263.

TOIMINTAOHJEET RADIOJODIHOIDON JÄLKEEN

 

Radioaktiivinen aine poistuu kehosta eritteiden mukana, pääosin virtsan ja ulosteen sekä pienemmissä määrin hien ja syljen mukana. Aktiivisuus vähenee myös radioaktiivisen hajoamisen seurauksena. Velvollisuutesi on huolehtia siitä, etteivät lähiomaisesi, työtoverisi ja muut tapaamasi ihmiset altistu tarpeettomasti säteilylle. Noudata seuraavia ohjeita.

 

 • Vältä seuraavien 2 viikon aikana läheistä kanssakäymistä muiden ihmisten kanssa: oleile aina vähintään yhden metrin päässä ja pidempien aikojen (yli 3 tuntia) ollessa kyseessä yli kahden metrin päässä. Huomioitava myös, että nukkuessa sänkyjen välillä on oltava etäisyyttä vähintään kaksi metriä, vaikka ne sijaitsisivat eri huoneissa.

 

 • Lähikontaktia (alle 2 m) lasten ja odottavien äitien kanssa on vältettävä 9 päivän ajan. Huomioitava myös, että nukkuessa sänkyjen välillä on oltava etäisyyttä vähintään kaksi metriä, vaikka ne sijaitsisivat eri huoneissa.

 

 • Pitkäaikaista lähikontaktia (alle 2 metriä, yli 3 tuntia) lasten ja odottavien äitien kanssa on vältettävä 3 viikkoon asti hoidon antamisesta. Huomioitava myös, että nukkuessa sänkyjen välillä on oltava etäisyyttä vähintään kaksi metriä, vaikka ne sijaitsisivat eri huoneissa.

 

 • Voit käyttää samaa WC:tä muiden kanssa. Hygieniasta on kuitenkin huolehdittava erityisen huolellisesti, koska eritteet ovat radioaktiivisia. Eritteet voi huuhdella normaalisti viemäriverkostoon.

 

 • Ensimmäisen viikon aikana matkustamista julkisilla liikennevälineillä on rajattava noin tuntiin matkaa kohti. Taksissa on syytä istua takapenkillä, mahdollisimman kaukana kuljettajasta.

 

 • Mikäli olet lähdössä ulkomaanmatkalle lähiaikoina, saat hoidon antaneelta hoitajalta todistuksen saamastasi radiojodihoidosta. Tulliasemilla on käytössä radioaktiivisuusmittarit, jotka rekisteröivät myös radiojodihoidon.

 

 • Imetys on lopetettava.

 

 • Raskautta on vältettävä 1 vuoden ajan ja lapsen siittämistä 6      kuukauden ajan hoidosta.

 

 • Mikäli joudut lähiaikoina sairaalahoitoon, kerro henkilökunnalle      annetusta radiojodihoidosta.     

 

Vähäjodinen ruokavalio kilpirauhasen radiojodihoitoja varten

 

Kilpirauhanen kerää jodia. Sen vuoksi jodipitoisen ruoan ja ravintovalmisteiden (esim. merilevävalmisteet), luontaistuotteiden, jodi- ja monivitamiinivalmisteiden, lääkkeiden (esim. antiseptiset ja desinfektiovalmisteet sekä jodipitoiset yskänlääkkeet) nauttimista ja käyttöä on vältettävä 2 viikon ajan ennen radiojodihoitoja. Merilevävalmisteita ovat mm. Spirulina, Kelpasan, Kelpamax.

 Sinun on noudatettava tämän ohjeen mukaista vähäjodista ruokavaliota 2 viikon ajan ennen radiojodihoitoa.

 Vähäjodinen ruokavalio jodin saannin pienentämiseksi:

 

 • Vältä joditettua suola, ei myöskään meri/mineraalisuoloja ruoanlaitossa ja leivonnassa.
 • Jozo -suolaa jodittamattomana saa käyttää
 • Valitse suolattomia tai vähäsuolaisia elintarvikkeita (kts. taulukko seuraavalla sivulla)
 • Vältä maito- ja meijerituotteita (juustot, jogurtti jne.).
 • Pieniä määriä maitoa kuten kahviin lisättynä tai puuron päällä saa käyttää.
 • Kalaa ja äyriäisiä ei saa syödä
 • Kananmunia ei saa syödä
 • Merilevävalmisteita ei saa käyttää

 Vältä seuraavia jodin kertymää heikentäviä ruoka-aineita:

 • lanttu
 • nauris
 • kaalit
 • pinaatti
 • porkkana
 • päärynä
 • persikka
 • mansikka
 
   

 

 

 

 

 

 

Valitse tästä vähäsuolaista

Vältä näitä

Viljavalmisteet

 

 

 

Vähäsuolainen   leipä (alle 0.7 % suolaa) ja näkkileipä (alle 1.2 % suolaa), jauhot, ryynit,   hiutaleet, riisi, pasta, suolattomat ja vähäsuolaiset myslit ja murot (alle 1   % suolaa), vähäsuolaiset ja suolattomat puuro- ja vellijauheet joiden valmistuksessa ei ole käytetty   jodioitua suolaa.

Hapankorput,   näkkileivät, suolakeksit ja –tikut, lihapiirakat ja pasteijat, monet   aamiaismurot ja –hiutaleet, mysli joiden   valmistuksessa on käytetty jodioitua suolaa.

 

Kasvikset ja peruna

 

 

Tuoreet   ja pakastetut, keitetty ja uuniperuna, perunasose joiden valmistuksessa ei ole käytetty jodioitua suolaa.

 

Suolakurkut   ja – sienet, marinoidut vihannekset, oliivit, etikkasäilykkeet ja pikkelssit,   ranskanperunat, perunalastut, joiden   valmistuksessa on käytetty jodioitua suolaa.

Marjat ja hedelmät

Tuoreet   ja pakastetut, hillot ja marmeladit.

 

Maitovalmisteet

 

Pieniä   määriä maitoa kuten kahviin lisättynä tai puuron päällä saa käyttää.

Vältä   juustoa ja maitovalmisteita. Erityisesti juustoja, joiden valmistuksessa on käytetty jodioitua suolaa.

Liha, kala ja

Kananmuna

 

 

 

Marinoimaton   liha, vähäsuolaiset leikkeleet ja makkarat (alle 1.2 % suolaa), joiden valmistuksessa ei ole käytetty   jodioitua suolaa.

EI   KALAA, ÄYRIÄISIÄ TAI KANANMUNAA.

 

Suolattu   ja savustettu liha, leikkeleet ja makkarat joiden valmistuksessa on käytetty jodioitua suolaa.

EI   KALAA, ÄYRIÄISIÄ TAI KANANMUNAA.

 

Rasvat

 

Kasviöljy,   vähäsuolainen margariini, rasvaseos tai voi.

Voimakassuolainen   margariini, rasvaseos ja voi.

Juomat

 

Ovat   yleensä suolattomia, kivennäisvesistä valitse vähänatriuminen.

Runsasnatriumiset   kivennäisvedet.

 

Muut

 

 

 

 

Lakritsi,   salmiakki, liemi-, keitto- ja kastikejauheet, maustekastikkeet, fondit,   mauste- ja yrttisuolat, liemikuutiot, soijakastikkeet, grillikastikkeet,   suolapähkinät ja muut suolaiset naposteltavat, monet grilli- ja valmisruoat

 

Keski-Suomen sairaanhoitopiiri | Keskussairaalantie 19 | 40620 Jyväskylä | Puh. (014) 269 1811 | www.ksshp.fi