Kitarisaleikkaukseen tulevalle lapselle ja hänen vanhemmilleen

 

Lapsen kitarisa poistetaan, jos se on kookas, jolloin helpotetaan hengittämistä nenän ja nenänielun kautta. Toistuvissa korvatulehduksissa kitarisa myös poistetaan harkinnan mukaan, jos se on kookas tai märkäinen.

Sairaalaan tulo

Milloin lapselle kerrotaan?

Lapselle kerrotaan sairaalaan tulon tarkoitus

  • kouluikäiselle heti kun toimenpiteestä on tehty päätös, tai kun olette saanut ajan toimenpiteeseen
  • alta kouluikäiselle muutama päivä ennen sairaalaan tuloa

Miten kerrotaan?

Lapselle puhutaan hoitamisesta mieluummin kuin leikkaamisesta ja pistämisestä. Sairaalasta kertovia lastenkirjoja voi käyttää apuna kerrottaessa tulevasta hoidosta.

Omat tavarat

Lapsi voi ottaa mukaansa omat helposti päälle puettavat sisävaatteet. Myös omia kirjoja ja leluja voi ottaa mukaan sairaalaan. Olo tuntuu näin turvallisemmalta.

Ravinnotta

Lapsen tulee olla vähintään 6 tuntia syömättä ja 4 tuntia juomatta ennen ilmoittautumista. Tämä on tärkeää, sillä näin vältetään pahoinvointia ja siitä mahdollisesti seuraavia vaaratilanteita.

Sairaalassa

Vanhemmat

Lapsen mukana olevan saattajan tulee varata koko päivä aikaa. Hän on lapsen seurassa osastolla koko ajan lukuun ottamatta toimenpide- ja heräämöaikaa.

Aikataulut

Aika, jolloin lapsi on kutsuttu, on sairaalaan tuloaika, ei leikkausaika. Tulon jälkeen ennen nukutusta laitetaan nukutusneulan pistokohtaan puudutusvoidetta, iho puutuu tunnin kuluessa eikä nukutusneulan pisto satu. Lapselle annetaan myös esilääkettä suun kautta. Toimenpide tehdään yleensä aamupäivällä ja nukutusaineen vaikutuksen häviämistä ja lapsen toipumista seurataan noin kolme tuntia.

Vanhemmille

Lapsen tiedot

Täyttäkää sairaalan lähettämän kutsukirjeen mukana oleva esitietolomake ennen sairaalaan tuloa. Paino ja pituus ovat tärkeitä tietoja.

Lääkitys

Astma lääkkeet tulee ottaa normaalisti toimenpidepäivän aamuna ja mukaan sairaalaan. Muu lääkitys hoitajan antamien ohjeiden mukaisesti.

Sairaudet

Lasta ei voi nukuttaa, mikäli hänellä on kuumetta, yskää, voimakasta nuhaa tai jos perheessä on jokin tarttuva tauti. Ottakaa tällaisessa tapauksessa yhteyttä p. 014-2695205 tai leikkauspäivän aamuna klo 6.45-9.00 p. 014-2695959.

Todistukset

Toinen vanhemmista saa tarvittaessa todistuksen, jos toimenpidepäivä on työpäivä. Tarvittaessa saatte kotimatkaa varten todistuksen. Kela korvaa yleisistä kulkuneuvoista ja oman auton käytöstä omavastuun ylittävän osan.

Kotona kitarisaleikkauksen jälkeen

Ruoka

Leikkauspäivänä viileä juoma, jäätelö, viili ja jogurtti ovat hyviä ruokailuvaihtoehtoja. Lämmin juoma tai juoma saattaa lisätä verenvuotoa, viileä taas lievittää kipua ja hillitsee vuotoa. Jos lapsella on pahoinvointia, annetaan kylmää juotavaa pienissä erissä. Seuraavana päivänä saa syödä ja juoda normaalisti.

Kipulääke

Kotona olevat käsikauppalääkkeet sopivat esim. Paracetamol. Sitä annetaan lapselle pakkauksen ohjeen mukaan. Lääke annetaan pienelle lapselle peräpuikkoina tai liuoksena, isommalle tabletteina. Tarvittaessa korvalääkäri kirjoittaa lapselle kipulääkereseptin.

Pahoinvointi

Lapsi voi olla tavallista väsyneempi koko leikkauspäivän ajan, tämä johtuu annetuista lääkkeistä. Lapsi voi liikkua kotona vapaasti, mutta hänen on hyvä olla koko päivä aikuisen valvonnassa. Rajuja leikkejä ja urheilua kannattaa kuitenkin välttää.

Lapsi saattaa oksentaa vielä kotona. Tämä on aivan normaalia. Jos lapsi oksentaa runsaasti, pitää huolehtia että hän juo riittävästi.

Jälkivuoto

Nenää niistettäessä saattaa esiintyä pientä vuotoa. Myös mahdollisen oksentelun yhteydessä voi tulla verihyytymiä. Tämä ei ole vaarallista. Runsas verenvuoto nenästä tai suusta edellyttää yhteydenottoa terveyskeskukseen tai keskussairaalan ensiapupoliklinikalle. Ensiapuna vuodoissa etukumara asento, astia leuan alle - anna valua - sylje ulos, älä niele.

Seuraavana päivänä

Lapsi toipuu toimenpiteestä nopeasti. Hän voi mennä seuraavana päivänä ulos, päivähoitoon tai kouluun. Lapsen puhe voi olla hieman honottavaa toimenpiteen jälkeen. Tämä menee ohi itsestään.

 

MIKÄLI LAPSELL A ILMENEE SEURAAVIA OIREITA:

-VERENVUOTOA

-KUUMETTA YLI 38 ASTETTA

-VOIMAKASTA KIPUA

 

Tarvittaessa ottakaa yhteyttä

- arkisin klo 9-15 korva-, nenä- ja kurkkutautien poliklinikalle 014 269 5766

- ilta- ja yöaikaan sekä viikonloppuisin osastolle 1 p. 014 269 1001