Kohdun polyypit - potilasohje

 

Kohdun polyypit 

Polyyppi on kohdun limakalvon hyvänlaatuinen kasvain. Se on pehmeä, usein pitkulainen limakalvon pullistuma, joka voi sijaita kohdun runko-osassa tai kohdunkaulassa. Niiden koko vaihtelee muutamasta mm:stä useaan senttimetriin.

Noin 10%:lla oireettomista nuorista naisista ja 25%:lla kaikista naisista todetaan jossain elämänsä vaiheessa polyyppi. Iän lisääntyessä polyypit yleistyvät. Eniten niitä esiintyy vaihdevuosi-ikäisillä naisilla.

 

Oireet 

Polyypit löytyvät usein sattumalta oireettomina ultraäänitutkimuksen yhteydessä. Ne voivat kuitenkin joskus aiheuttaa ylimääräistä vuotoa tai kuukautisvuotojen runsastumista. Ne saattavat myös aiheuttaa raskaudenaikaista vuotoa ja altistaa keskenmenolle. Joskus polyyppi löydetään lapsettomuushoitojen yhteydessä. Polyyppi on yksi vaihdevuosien jälkeisen verenvuodon syistä.

 

Hoito 

Ennen vaihdevuosi-ikää löytyviä oireettomia, alle 1 cm kokoisia polyyppeja ei tarvitse hoitaa. Vaihdevuosi-iän ohittaneilta naisilta otetaan aina kohdun limakalvon imunäyte. Tarpeen mukaan polyyppi voidaan poistaa, erityisesti jos se aiheuttaa vuotohäiriöitä, on kyseessä lapsettomuuspotilas tai kookas polyyppi.

Polyypit poistetaan polikliinisesti tai päiväkirurgisesti kohtuontelon tähystyksessä (hysteroskopia). Polyypin kanta katkaistaan saksilla tai sähkökärjellä tai käytetään erityisiä polyyppia pilkkovia instrumentteja. Komplikaatioita (haittatapahtumia) esiintyy harvoin.

Kohduntähystys ja polyypin poisto poliklinikalla

  • jos ei ole gynekologista tulehdusta
  • jos ei ole runsasta veristä vuotoa
  • potilas hyväksyy, että toimenpide tehdään paikallispuudutuksessa
  • esilääkkeenä ibuprofeiini (esim. Burana) 800 mg ja/tai parasetamoli (esim. Panadol) 1 g
  • tarvittaessa kohdunsuun puudutus

Toimenpiteen kesto noin 30 min 

Kohduntähystys ja polyypinpoisto leikkaussalissa päiväkirurgisena toimenpiteenä

  • jos toimenpide ei syystä tai toisesta onnistu poliklinikalla
  • runsas vuoto, poikkeava anatomia, hyvin kookas polyyppi tms.
  • tehdään nukutuksessa

 

Jatkohoito 

Polikliinisessa kohdun tähystyksessä potilas saa välittömän tiedon toimenpiteen onnistumisesta ja hän voi kotiutua saman tien. Sairauslomaa ei yleensä kirjoiteta.

Käyntitodistus annetaan poliklinikalta. Päiväkirurgisessa kohduntähystyksessä lääkäri käy kertomassa toimenpiteestä heräämössä ja potilas voi kotiutua iltapäivällä tai illalla voinnin mukaan. Jos kotona ei ole aikuista ihmistä vastaanottamassa, täytyy nukutuksen vuoksi jäädä yöksi sairaalaan. Sairaslomaa kirjoitetaan yleensä toimenpidepäivä.

Jälkitarkastusta ei yleensä tarvita. Patologin vastaus on katsottavissa OMA KANTA- arkistosta 1-2 kk kuluttua toimenpiteestä ellei toisin sovita.

 

Yhteydenotot:

Tarvittaessa( ensisijaisesti) voit ottaa yhteyttä arkipäivisin naistentautien- ja äitiysyksikköön, puhelin (014) 269 1023 klo 8:00-15:00.

Kiireellisissä toipumiseen liittyvissä asioissa voi soittaa myös naistentautien päivystykseen(Synnytysvastaanotto) iltaisin ja viikonloppuisin (014) 269 1204

Ohjeen laatija el Marja-Liisa Eloranta 4.12.2020