Kohdunpoistoleikkaus (emättimen kautta)

                

Sinulle on suunniteltu kohdunpoistoleikkausta emättimen kautta. Toipuminen sujuu usein tässä leikkaustavassa hyvin nopeasti verrattuna muihin vatsan alueen toimenpiteisiin. Sinun tulee kuitenkin noudattaa leikkauksen jälkeen seuraavia ohjeita. Mikäli jotain poikkeavaa esiintyy leikkauksen jälkeen, sairaalan yhteystiedot yhteydenottoa varten ovat jäljempänä tässä ohjeessa.

Kivun hoito

Toimenpiteen jälkeen on aina jonkin verran kipua ja se on kovinta ensimmäisen vuorokauden aikana. Käytä säännöllisesti sinulle määrättyjä lääkkeitä annettujen ohjeiden mukaisesti. Lääkitys toimii parhaiten, kun se otetaan ajoissa ennen kuin kipu on yltynyt voimakkaaksi.

Haavanhoito                    

Niukkaa jälkivuotoa voi olla muutaman viikon ajan. Alapesu on syytä tehdä aamuin ja illoin sekä siteen vaihdon yhteydessä. Vältä saunomista viikon ajan leikkauksesta. Tamponin käyttöä, sukupuoliyhdyntää sekä amme- ja istumakylpyjä pitää välttää neljän viikon ajan. Ompeleiden poistoa ei jälkikäteen tarvita, sillä ompeleet sulavat pois itsestään.

Liikunta ja lepo

Liikkuminen voinnin mukaan; kevyet kotiaskareet ja ulkoilu edistävät toipumista. Samalla pitää muistaa myös levätä riittävästi. Sairasloman aikana tulee välttää raskaita ponnisteluja ja työtehtäviä.

Ruokavalio

Monipuolinen ruoka yhdessä liikunnan kanssa edistävät vatsantoimintaa. Ummetuksen ehkäisemiseksi kannattaa huolehtia riittävästä kuidun saannista syömällä monipuolisesti kasviksia, luumuja ja juomalla riittävästi vettä n. 1-1,5 litraa päivässä. Suolen toimintaa voi tehostaa suun kautta otettavilla ilman reseptiä saatavilla ulostuslääkkeillä (esim. Aqiogur®, Agiolax®, Movicol®, Pegorion®).

Jatkohoito

Mikäli voinnissasi ilmenee jotain erityistä, esimerkiksi

  • virtsaus ei onnistu normaalisti tai virtsatessa on kirvelyä tai poltetta
  • pitkittynyttä veristä tai pahanhajuista vuotoa emättimestä
  • voimakasta alavatsakipua
  • lämpö nousee yli 38°c

 

Yhteydenotot

Voit ottaa tarvittaessa yhteyttä ensisijaisesti  arkipäivisin Naistentauti- ja äitiysyksikköön, puhelin( 014) 269 1023 klo 8:00-15:00 tai päivystysaikaan synnytysvastaanottoon, puhelin (014) 269 1204.

 

Leikkausnäytteiden tulokset

Otettujen näytteiden tulokset voit nähdä Oma Kanta -palvelusta noin 6 viikon kuluttua toimenpiteestä. Jos sinulla ei ole mahdollista käyttää tätä palvelua, tulokset voidaan lähettää kirjeitse kotiin.

Jälkitarkastus

Jälkitarkastus tarvittaessa omalla lääkärillä tai terveyskeskuksessa noin 4 - 5 viikon kuluttua leikkauksesta. Mikäli toipuminen on sujunut normaalisti, jälkitarkastusta ei tarvita.

                

Hyvää toipumista!