Kohdunpoistoleikkaus (päiväkirurginen)

                 

Sinulle on tehty kohdunpoistoleikkaus emättimen kautta. Toipuminen sujuu usein tässä leikkaustavassa hyvin nopeasti verrattuna muihin vatsan alueen toimenpiteisiin. Sinun tulee kuitenkin noudattaa tarkasti seuraavia ohjeita. Mikäli jotain poikkeavaa esiintyy lähivuorokausien aikana, yhteyden ottoa varten ovat sairaalan yhteystiedot jäljempänä tässä ohjeessa.

Kivun hoito

Toimenpiteen jälkeen on aina jonkin verran kipua ja se on kovinta ensimmäisen vuorokauden aikana. Käytä säännöllisesti  määrättyjä lääkkeitä annettujen ohjeiden mukaisesti. Lääkitys toimii parhaiten, kun se otetaan ajoissa ennen kuin kipu on yltynyt voimakkaaksi.

Haavan hoito                   

Niukkaa jälkivuotoa voi olla muutaman viikon ajan. Alapesu on syytä tehdä aamuin ja illoin sekä siteen vaihdon yhteydessä. Vältä saunomista viikon ajan leikkauksesta. Tamponin käyttöä, sukupuoliyhdyntää sekä amme- ja istumakylpyjä pitää välttää neljän viikon ajan. Ompeleiden poistoa ei tarvita, sillä ne sulavat pois itsestään.

Liikunta ja lepo

Liikkuminen voinnin mukaan, kevyet kotiaskareet ja ulkoilu edistävät toipumista. Samalla pitää muistaa myös levätä riittävästi. Sairasloman aikana vältä raskaita ponnisteluja ja työtehtäviä.

Ruokavalio

Monipuolinen ruoka yhdessä liikunnan kanssa edistävät vatsantoimintaa. Ummetuksen ehkäisemiseksi kannattaa huolehtia riittävästä kuidun saannista syömällä monipuolisesti kasviksia, luumuja ja juomalla riittävästi vettä n. 1-1,5 litraa päivässä. Suolen toimintaa voi tehostaa suun kautta otettavilla ilman reseptiä saatavilla ulostuslääkkeillä (esim. Aqiogur®, Agiolax®, Movicol®, Pegorion®).

Jatkohoito

Hoitaja soittaa  seuraavana päivänä kysyäkseen vointianne.

Mikäli voinnissa ilmenee jotain erityistä, esimerkiksi

  • virtsaus ei onnistu normaalisti tai virtsatessa on kirvelyä tai poltetta
  • pitkittynyttä veristä tai pahanhajuista vuotoa emättimestä
  • voimakasta alavatsakipua
  • lämpö nousee yli 38 c°

Ota yhteyttä

Tarvittaessa, ensisijaisesti, arkipäivisin Naistentauti- ja äitiysyksikköön klo 8.00 -15.00 puh. 014  269 1023,

päivytysaikaan synnytysvastaanottoon puh.014  269 1204.

Leikkausnäytteiden tulokset

Otetuista näytteistä näet tuloksen Oma Kanta sivulta..

Jälkitarkastus

Jälkitarkastus tarvittaessa omalla lääkärillä tai terveyskeskuksessa  4-5 viikon kuluttua leikkauksesta.

Hyvää toipumista!