Kohdunpoistoleikkaus tähystämällä

 

Sinulle on tehty kohdunpoistoleikkaus tähystysteitse eli laparoskooppisesti. Sinun tulee noudattaa tarkasti
seuraavia ohjeita.

Kotiutumiseen tarvitaan aikuinen saattaja sekä aikuisen henkilön läsnäolo seuraavaan aamuun asti. Mahdollisesti ilmaantuvien ongelmien vuoksi tästä ohjeesta löytyvät sairaalan yhteystiedot. 

 

Kivun hoito

Toimenpiteen jälkeen on aina jonkin verran kipua ja se on kovinta ensimmäisen vuorokauden aikana. Käytä Sinulle määrättyjä lääkkeitä annettujen ohjeiden mukaisesti. Lääkitys toimii parhaiten, kun se otetaan ajoissa ennen kuin kipu on yltynyt voimakkaaksi.

Haavan hoito

Napahaava ja alavatsan haavat on suljettu sulavin ompelein, joten ompeleiden poistoa ei tarvita. Mahdolliset näkyvät langansolmut voit katkaista viikon kuluttua toimenpiteestä. Haavojen päällä on teipit, jotka voit poistaa vuorokauden kuluttua leikkauksesta. Teippien poiston jälkeen on hyvä suihkuttaa haavoja haalealla juoksevalla vedellä.

Niukkaa jälkivuotoa voi olla muutaman viikon ajan. Alapesu ilman saippuaa on syytä tehdä aamuin ja illoin sekä siteen vaihdon yhteydessä. Saunomista tulee välttää viikon ajan leikkauksesta. Tamponin käyttöä sekä amme- ja istumakylpyjä pitää välttää neljän viikon ajan. Sukupuoliyhdyntää tulisi välttää 6-8 viikon ajan. Emättimen limakalvojen paikallisen estrogeenihoidon voi aloittaa 2 viikon kuluttua leikkauksesta.

Liikunta ja lepo 

Kevyt liikkuminen, kuten kävely voinnin mukaan, kevyet kotiaskareet ja ulkoilu edistävät toipumista. Samalla pitää muistaa myös levätä riittävästi. Sairasloman aikana vältä raskaita ponnisteluja ja työtehtäviä.

Ruokavalio

 Monipuolinen ruoka yhdessä liikunnan kanssa edistävät vatsantoimintaa. Ummetuksen ehkäisemiseksi kannattaa huolehtia riittävästä kuidun saannista syömällä monipuolisesti kasviksia, luumuja ja juomalla riittävästi vettä, n. 1-1,5 litraa päivässä. Suolen toimintaa voi tehostaa suun kautta otettavilla ilman reseptiä saatavilla ulostuslääkkeillä (esim. Aqiogur®, Agiolax®, Movicol®, Pegorion®).

Leikkausnäytteiden tulokset

Otetuista näytteistä saat tuloksen Omakanta-palvelusta tai sovittaessa erikseen kirjeitse kotiin.

 

Mikäli lähipäivinä voinnissasi ilmenee jotain erityistä, esimerkiksi

  • virtsaus ei onnistu normaalisti tai virtsatessa on kirvelyä tai poltetta
  • haavoisssa on voimakasta kuumotusta, turvotusta tai punoitusta
  • pitkittynyttä veristä tai pahanhajuista vuotoa emättimestä
  • voimakasta alavatsakipua, turvotusta tai pahoinvointia
  • lämpö nousee yli 38 c

 

Voit ottaa tarvittaessa yhteyttä:

Ma-pe klo 8.00 - 15.00 Naistentauti- ja äitiysyksikköön p. 014 269 1023 (vastaajaan voi jättää myös soittopyynnön).

Päivystysaikaan Synnytysvastaanottoon p. 014 269 1204