PAKSUSUOLEN TÄHYSTYS ELI KOLONOSKOPIA
AVANNEPOTILAAN COLONSTERIL-TYHJENNYSOHJE (TÄHYSTYS AAMUPÄIVÄLLÄ)Tähystys tehdään taipuisalla putkella, joka viedään avanteen kautta suoleen. Sen yhteydessä otetaan usein limakalvolta näytteitä. Mikäli peräsuolta ei ole poistettu, tehdään tähystys myös peräaukon kautta.
On tärkeää, että suoli on hyvin tyhjentynyt, jotta se pystytään luotettavasti tutkimaan.


Valmistautuminen paksusuolen tähystykseen

Osta apteekista Colonsteril-tyhjennysaineet (4-5 raepurkkia) sekä Klyx 240 ml peräruiskeliuos. Jos sinulla on jo olemassa tulehduksellisen suolistosairauden diagnoosi, saat tyhjennysaineet A-lohkon 3. kerroksesta Toimenpideyksikön palvelupisteestä arkisin klo 7:30-14:30 (Sisäänkäynti Nova 1, G-hissillä 3. kerros).


Viikon ajan ennen tutkimusta

Älä syö marjoja tai hedelmiä, joissa on pieniä siemeniä (esim. lakka, viinirypäle, vadelma, mansikka, kiivi), eikä kokojyväleipää, koska siemenet tukkivat tähystimen.
Jos sinulla on käytössä rautalääkitys, se on keskeytettävä.
Sinun on syytä keventää ruokavaliotasi useamman päivän ajan ennen tyhjennystä. Tuolloin tyhjennys voi olla helpompi. (Katso ruokailuohje Colonsteril-tyhjennysaineen pakkauksesta.)

Tutkimusta edeltävänä päivänä

Voit syödä vain nestemäistä ruokaa (esim. velliä, lihalientä, viiliä, mehua) tai apteekista ostettavia lisäravinnejuomia.
Juo illalla Colonsteril-tyhjennysnestettä (ohje pakkauksessa) 4-5 litraa (noin litra tunnissa), kunnes avanteesta tuleva neste on kellertävää, kirkasta ja hajutonta.
Jos sinulla on peräsuoli jäljellä, laita Klyx 240 ml peräruiskeliuos peräaukon kautta peräsuolen tyhjentämiseksi. Mikäli et itse pysty sitä laittamaan, sen voi laittaa omainen, kotisairaanhoitaja tai terveydenhoitaja.
Liikkuminen auttaa suolen tyhjentymistä.
Tyhjennysnesteen juomisen jälkeen pitää juoda muita nesteitä (esim. vettä, mehua, kahvia, teetä, lihalientä), sillä tyhjennysneste ei imeydy suolesta, se vain puhdistaa sen.

Tutkimuspäivänä

Juo aamulla vielä noin ½ litraa Colonsteril-tyhjennysnestettä, jos se on mahdollista, sillä yön aikana ohutsuolesta tulee vielä suolensisältöä paksusuoleen.
Lisäksi juo esim. kahvia, teetä ja keltaista mehua, mutta kiinteää ruokaa et saa syödä.

Muuta huomioitavaa
Jos sinulla on säännöllisesti käytettäviä lääkkeitä, ota ne myös tutkimuspäivänä. Jos sinulla on sokeritautilääkitys, veren hyytymistä estävä lääkitys (Marevan) tai sinulle on määrätty antibioottihoito otettavaksi ennen toimenpiteitä (endokardiittiprofylaksia), tai jos sinulla on kysyttävää tähystyksestä, ota yhteys Keski-Suomen keskussairaalaan Kirurgian poliklinikalle arkisin
puh. (014) 269 1873, mieluiten ainakin viikko ennen tutkimuspäivää.