Korvakäytävän tulehdus

 

Korvakäytävän tulehduksen syynä voi olla bakteeri- tai sieni-infektio, allerginen reaktio tai ihottuma. Tulehdus voi olla krooninen tai ilmaantua äkillisesti.

Oireet

Korvakäytävän tulehduksen oireita ovat korvan kipu, punoitus, turvotus, kutina ja pahanhajuinen erite, jota saattaa valua korvasta. Kuumetta voi myös esiintyä. Kuulo heikkenee korvakäytävän turvotuksesta johtuen.

Hoito

Hoito voi vaihdella, riippuen tulehduksen laadusta ja laajuudesta. Lääkärin tekemä korvakäytävän puhdistus on oleellinen osa hoitoa. Tulehdus saadaan rauhoittumaan kortisonia sisältävillä korvatipoilla, antibiooteilla tai sienilääkkeillä.

Kotihoito

Korvaan ei saa päästää vettä, koska veden mukana tulehtuneeseen ihoon voi päästä bakteereja. Peseytyessä, saunoessa tai uidessa tulee korvaa suojata korvatulpalla, joita voi ostaa apteekista. Vaseliinilla kyllästettyä pumpulituppoa voi myös käyttää suojana korvakäytävän suulla.

Ennaltaehkäisy

On tärkeää välttää korvan turhaa käsittelyä. Vahingoittuessaan iho on alttiimpi tulehduksille. Korvaa puhdistaessa ei saa käyttää korvapuikkoja! Puikko vain työntää vahaa syvemmälle tärykalvoa vasten. Mikäli korvan iho on kuiva ja herkkä, tulee korva suojata vedeltä, saippualta ja shamppoolta. Mikäli tärykalvon on ehyt, voi kroonisiin korvakäytävävaivoihin käyttää esim. Ceridal®-suihke.

Tarvittaessa voitte ottaa yhteyttä korvapoliklinikan hoitajaan arkisin klo 9-15 p. 014 269 5766