Sydämen sepelvaltimoiden varjoainetutkimuksen ja/tai pallolaajennuksen

jälkeen kotihoito-ohje, kun toimenpide tehty ranteen kautta

 

Jos varjoainetutkimus on tehty ranteen kautta, tulee toimenpidekättä pitää kantoliinassa 1 vuorokauden ajan jalkeilla oltaessa. Pistoskohtaa ei saa kastella vuorokauteen. Tämän jälkeen pistoskohdassa ei tarvita suojaavaa lappua ellei se vuoda. Lapun voit poistaa kotona. Vältä 3 päivän ajan raskaita ruumiillisia ponnistuksia, raskaiden kantamusten kantamista, kovaa liikuntaa ja saunomista. Pistokohta yleensä paranee viikon kuluessa, jonka jälkeen normaalille elämälle ei ole estettä.

 

Jos pistokohta vuotaa tai turpoaa, paina heti kädellänne voimakkaasti pistokohtaa ja hakeudu välittömästi lähimpään terveyskeskukseen tai sairaalaan. Painamista tulee jatkaa hoitoon pääsyyn asti.

 

Pistokohtaan voi tulla mustelma, joka paranee itsestään. Pistoskohta voi aristaa viikon verran. Ota yhteyttä lähimpään terveyskeskukseen tai sairaalaan, jos pistokohta jo parannuttuaan kipeytyy uudelleen tai jos havaitset pistoskohdassa tulehduksen merkkejä (punoitus,kuumotus tai teille nousee kuume).

 

Noudata sairaalasta saamiasi lääkehoito-ohjeita.

 

Autolla ajaminen on kielletty tutkimuspäivänä ja toimenpiteestä riippuen lääkärin antamien ohjeiden mukaisesti.

 

Ohitusleikkaukseen menevät potilaat saavat postitse kutsun alueensa yliopistolliseen sairaalaan (Kuopio tai Tampere). Jos oireesi vaikeutuvat leikkausta odottaessasi, ota yhteyttä virka-aikana (9-15) sydäntutkimusyksikköön ☏ 014 - 269 3611.

Hätätilanteessa hakeudu välittömästi lähimpään terveyskeskukseen tai sairaalaan.

TARVITTAESSA TILAA AMBULANSSI, P. 112

KESKI-SUOMEN KESKUSSSAIRAALAN PÄIVYSTYS, P. 116 117

OMA TERVEYSKESKUS

VIRKA-AIKANA (9-15) SYDÄNTUTKIMUSOSASTO 014 269 3614

 

 

 

 

Muokattu KY, LR 7.6.2019