Kuorsausleikkaus (uvulectomia)

 

Pikkukielen poistoleikkausta (=uvulectomia) käytetään haittaavan kuorsauksen hoitona.

Kivun hoito                       

Leikkauksen jälkeen kurkku on kipeä noin viikon ajan, kipu voi tuntua myös korvissa. Reseptillä määrättyä kipulääkettä tulee ottaa leikkauksen jälkeen säännöllisesti, kunnes kipu helpottaa. Ota kipulääke hyvissä ajoin (n. tunti) ennen ruokailua.

Ravinto                              

Vältä aluksi kuumia ja karkeita ruokia ja juomia. Paranemisen edistämiseksi muista nauttia riittävästi nesteitä, aikuiset n. 2-2,5 litraa/vrk, lapset n. 1,5-2 litraa/vrk.

Suun hoito                        

Leikkauksen jälkeen leikkausalueelle muodostuu harmaat, pahanhajuiset peitteet, jotka häviävät paranemisen myötä. Hampaat voitte pestä normaalisti. Leikkauksen jälkeen limaneritys ja turvotus nielussa lisääntyvät ja kurkku voi tuntua tukkoiselta. Vältä turhaa kakistelua; limaisuuden tunnetta voit helpottaa nesteiden nauttimisella.

Jälkiverenvuoto

Jälkiverenvuotoa voi esiintyä. Vuodon ehkäisemiseksi on tärkeää noudattaa annettuja ohjeita, vältä voimakkaita ponnisteluja ja urheiluharrastuksia sekä kuumaa saunan löylyä viikon ajan. Mikäli nielusta tulee vähäistä verenvuotoa, imeskele jääpaloja ja laita kaulalle kylmä pakkaus esim. pakastepussi. Sairauslomaa on noin viikko.

Yhteystiedot                     

Leikkaus voi aiheuttaa lievää lämmönnousua. Jos kuume jatkuu useita päiviä yli 38°C tai kipulääkitys on riittämätön tai jälkiverenvuoto ei asetu, ota yhteys keskussairaalan ensiapuun (014) 2691 811.