Kylpy-PUVA valohoito

 

Kyseessä on valohoito, joka perustuu kylvyn avulla ihoon imeytettävän lääkkeen (metoksaleenin) ja ultraviolettivalon yhteisvaikutukseen. Valohoitoa annetaan yleensä kaksi kertaa viikossa. Hoitoaikoja pidennetään vähitellen ja hoitokertoja on 15–25 ihon paranemisesta riippuen. Hoitovaikutus ihottumaan alkaa ilmaantua vasta noin 10 hoitokerran jälkeen.

 

Kylvetys

Kylvetyksen tarkoituksena on imeyttää vaikuttava lääkeaine ihoon. Lääkeaine pysyy ihossa vain lyhyen aikaa ja sen vuoksi valotus tulee antaa 30 min kuluessa kylvystä. Kylvetysaika on 10 minuuttia. Kylvyn jälkeen iho kuivataan kevyesti ennen valotukseen menoa.

 

Huomioitavaa

Hoidon aikana silmät suojataan suojalaseilla ja miehiltä sukuelimet. Jos kasvoilla ei ole ihottumaa, ne suojataan.

Valohoitoon tullessa iholle ei tule laittaa hoitovoiteita. Valohoitoaamuna voi käyttää kevyttä perusvoidetta. Partavedet, hajuvedet ja deodorantti saattavat ärsyttää ihoa valohoidon vaikutuksesta. Ehostus silmämeikkiä lukuun ottamatta tulee poistaa.

Hoidon jälkeen on kylvetetyt ihoalueet suojattava luonnonauringolta palamisen ehkäisemiseksi. Muita valohoitoja tai solariumia ei saa ottaa hoitojakson aikana. 

Lievää ihon punoitusta ja kuumotusta voi esiintyä valohoitopäivän 2-5 päivän kuluessa valotuksesta. Mikäli oireet ovat hankalat, ota yhteyttä valohoitopisteeseen.

 

Sisäiset lääkkeet

Jotkut sisäisesti käytettävät lääkkeet ja luontaistuotteet voivat herkistää ihon ultraviolettisäteilylle. Tällaisia ovat mm. useat antibiootit, mielenterveyslääkkeet ja nesteenpoistolääkkeet. Käytössä oleva lääkitys ja paikallishoitoaineet on aina ilmoitettava hoitajalle.

 

Jos et pääse saapumaan sovitulle ajalle ilmoita siitä ihotautien poliklinikalle puh. 014-2692372.

Peruuttamattomasta käynnistä lähetetään sakkomaksu.