Kyyneltieleikkaus

 

Kyynelteiden tukkeutumisen oireena on silmän vetisyys, koska kyynelnesteen virtaus on heikentynyt. Silmä kyynelehtii silloin yleensä sisällä ja etenkin ulkona. Silmä yleensä myös rähmii tukoksen aiheuttaman akuutin tai kroonisen kyynelpussintulehduksen vuoksi.

Leikkauksessa nenän kautta muodostetaan uusi yhteys kyynelpussiin. Tavoitteena on näin kyynelnesteen vapaa kulku silmästä nenään. Leikkaus tehdään nukutuksessa.

Leikkauksen jälkeen nenä on usein tukkoinen turvotuksen ja nenään kertyvien karstojen vuoksi. Nenän runsas kostutus useita kertoja päivässä keittosuolaliuoksella (esim. Humidose®) on tärkeää tukkoisuuden helpottamiseksi ja karstojen irrottamiseksi. Keittosuolaliuoksen voit valmistaa myös itse kiehauttamalla puoli litraa vettä ja teelusikallinen ruokasuolaa. Voimakasta niistämistä on syytä välttää. Silmässä voi voimakkaan niistämisen yhteydessä esiintyä ilmavirtausta, kuplimista tai verenvuotoa. Tämä ei kuitenkaan ole vaarallista.

Leikatun puolen silmään laitetaan Oftan Dexa Chlora® silmätippoja 2 tippaa neljästi vuorokaudessa kahden viikon ajan.

Sairausloman pituus on noin 10 päivää. Sairausloman aikana on syytä välttää urheilua ja voimakkaita ponnisteluja. Saunomista tulisi välttää parin kolmen päivän ajan.

Leikkauksen jälkeen sinulle varataan 2-3 jälkikontrollia, joissa kyyneltiehyen toiminta varmistetaan kyyneltiehuuhtelulla.

Mikäli sinulla ilmenee seuraavia oireita: kuumetta > 38C, lisääntyvää tukkoisuutta, voimakasta kipua, nenästä/ silmästä vuotaa kirkasta verta tai pahanhajuista eritettä, ota yhteyttä:

arkisin klo 9-15 korva-, nenä- ja kurkkutautien poliklinikalle p. 014 269 5766 tai operatiiviselle osastolle p. 014 269 1015

Ensiapu verenvuotoon: etukumara asento, astia leuan alle, anna valua –sylje ulos, älä niele.